Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 12. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Nagy Géza nyugdíjas fizikus

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Brisard, Jean-Christophe és Parshina, Lana Hitler halála - A KGB titkos anyagai Libri Kiadó , A könyv : 2019. május 17. 1945. április 30. A történelemkönyvekből úgy tudjuk, ezen a napon követett el öngyilkosságot Adolf Hitler a Vörös Hadsereg által körülzárt Berlinben. Ciánkapszulát vett be, majd főbe lőtte magát, a testét pedig végakaratának megfelelően elégették az emberei. Az elszenesedett állkapocs- és koponya darabokat néhány nappal később találták meg szovjet katonák. Azonnal összeesküvés-elméletek és álhírek tucatjai kezdtek terjedni Hitler halálával kapcsolatban, a tárgyi bizonyítékokat és a bizonyító erejű dokumentumokat pedig a szovjet, majd orosz állami szervek az archívumok legmélyére, titkos aktákba száműzték. Jean-Christophe Brisard tényfeltáró újságíró és Lana Parshina dokumentumfilmes kitartóan küzdöttek azért, hogy hozzáférhessenek ezekhez a titkosított anyagokhoz. Könyvükben szemtanúk eddig ismeretlen vallomásait, korábban hozzáférhetetlen fotókat és kihallgatási jegyzőkönyveket tárnak elénk, és beszámolnak annak az egyedülálló törvényszéki vizsgálatnak az eredményéről is, amelyet a bunkerben talált földi maradványokon végeztek el. Lebilincselő nyomozásuknak köszönhetően egészen új megvilágításba kerül a náci diktátor halála (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Mester Sándor népművelő mesél egy különleges Ausztriában átadott emléktábláról. De mi közünk Dürnkuthoz? Egy kiskunhalasi történelemtanár, népművelő munkája során belebotlott egy - kissé mára már talán méltatlanul elfelejtett - csata leírásába. A Dürnkrut és Jedenspeigen között lezajlott ütközetről van szó. Érdekelte a dolog, izgatta fantáziáját, egyre jobban belemerült. Egyik halasi előadásán az ismert hadtörténész, dr. Négyesi Lajos, hívta fel a figyelmet arra, hogy az 1278-as morvamezei csata emlékhelyén - amelynek során végül is magyar segítséggel Habsburg Rudolf, az első igazán jelentős Habsburg uralkodó, megszerezte a német királyi cím mellé a tényleges hatalmat is -, mindenkiről szó esik, de a magyarokról nem. A kunokról, akik pedig két alkalommal is döntő fordulatot hoztak az ütközet menetében, sőt nélkülük talán vereséget szenvedett volna Rudolf, végképpen nincs említés. Mester Sándor elsőként egy emléktábla elhelyezéshez keresett támogatókat, akiket meg is talált a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesülete tagja, kiváltképp Szegletes László elnök személyében. Közös munkájuk eredményeként 2018 augusztusában, a 740. évfordulón a csata emlékparkjában magyar-német-kun felirattal ellátott emléktáblát helyezett el a Fülöp Róbert polgármester és Szegletes László elnök által vezetett kiskunhalasi küldöttség. Mester ekkor beszélt a kunokról, a lovasnomád harcmodorról, a viseleti elemekről és a csatában "csodafegyver" szerepét betöltő reflexíjról. Az avatást követően felkérték, hogy az újonnan megnyíló kiállítás berendezésében, gyűjteménye kialakításban működjön közre a "magyar terem", "kun sarká"-nak és a "lovagok terme" videó-anyagának az összeállításában, forrásainak feltárásában. Ez meg is történt, és Habsburg György jelenlétben 2019. május 18-án sor került az ausztriai Jedenspeigenben a múzeum újbóli megnyitására. Habsburg György maga utalt arra hogy a dinasztia felemelkedésében, és az ezt követő 640 éves uralkodásában, hatalma megteremtésében kiemelkedő szerepe volt a "dürnkruti csatának". Az emléktáblával, a múzeum új anyagának a közreadásával végre méltó helyet kapnak a 740 évvel ezelőtti események bemutatása során a magyar sereg, benne a kun könnyűlovas egység harcosai... és ebben nekünk, halasiaknak nagy szerepünk volt.... van... (ismétlés)

11:00 – Jóllét: Pozitív motiváció a testnevelés terén, oktatás és változás Igás Andor testnevelő tanár szemével. A Szilády gimnázium testnevelő tanára Igás Andor szerint is változásra van szükség a testnevelés oktatása terén, amit kivitelezni nem könnyű dolog. Társadalmi változások, mozgáskultúra átalakulás, képességek és készségek a süllyesztőben, szakadék az osztályokon belül. Rengeteg problémával áll szemben jelenleg az oktatás, ötletbázist adott a legutóbbi MDSZ által szervezett továbbképzés a testnevelők részére, amelyben a pozitív motiváció kapta a legnagyobb szerepet. Lehetőségekről, megoldásokról, valódi példákról beszélgettünk Igás Andor testnevelő tanárral. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Körforgásos gazdaság, autógyártás, benzin, diesel elektromos hajtás, innováció-a részletekről Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. A jelenlegi autógyártásban már kiemelt szerepet kap körforgás, az anyagok újrahasznosítása, a gyártás során keletkezett melléktermékek felhasználásának lehetőségei. Folyamatos fejlődés tapasztalható az ágazatban, az új hajtásláncok között szerepel például a hidrogéncellás megoldás is.  Érdemes a saját házunk táján is körforgásos gazdaságot kialakítani, tennünk kell az élhető jövő érdekében. A részletekről Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk.

14:00 – Sztárportré: Pataki Zita 2. rész "A megosztott öröm dupla öröm, a megosztott bánat fele bánat. Ha 1 év próbálkozás után kimondják, hogy meddő a pár, akkor el kell menni tanácsadóhoz, pszichológushoz, mert nagyon sokat tud segíteni. 5 államilag támogatott lombik eljárás van. Ha valakinek van energiája, pénze és ideje, akkor többnyire mindet kihasználja. Bár van, amikor már a második után feladják, és inkább örökbe fogadnak, mert tényleg megterhelő tud lenni a szervezet számára. A hormonok nagyon erősen befolyásolják az életünket. Nálam még a nyolcadik-kilencedik lombikozásnál is volt olyan, hogy kikeltem magamból, és ezt nagyon nehéz kezelni - főleg egy érzékenyebb férfinak."  "Aki lombikozik, jó ha nem titkolja: Ne legyen szégyenérzet, ne érezze magát senki selejtnek, mert a lombik amúgy is egy nagyon kényes terület. Ha nincs támogatás, és tabu van körülötte, akkor még nehezebb, és lehet, hogy ez szüli a sikertelenséget. Ezért is jó, ha vannak segítők, ha van aki támogat bennünket - barátok vagy a család. A legnagyobb kaland az életben, ha látod magadból és a szerelmedből az életet. Nekem ez csak álom szintig jutott az életemben, de legalább álmaimban azért valóban játszom a gyermekemmel." (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Diákként kézilabda játékvezető - Kiss Attila Dezső a KRK Központi Általános Iskola tanulója. Kiss Attila Dezső a Központi Általános Iskola 7. b osztályos tanulója nemrég tette le a játékvezetői vizsgát, az 52. Bibó Kupán pedig öt mérkőzést vezetett. A tapasztalatokról, izgalmakról, nehézségekről beszélgettünk Attilával. Azt is elárulta, hogyan szerette meg a kézilabdát és kik a játékvezetői példaképei. Célok és álmok a kézilabdázásban és a játékvezetésben, rövid- és hosszútávon. (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: A kék madár

19:15 – Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: A fekete város

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak(ismétlés), Lélekműhely – A férfi-nő közti kommunikáció alapszabályai 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Danielle Steel - Keresztutak