Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 10. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Mihalicska Terézia, a Havasi Gyopár Alapítvány elnöke 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! - Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: A Sziládys legények kórusa tarolt, az élményekről Tóth Patrik és Kumich Áron mesélt. Közel két éve működik a Sziládys legények kórusának csapata. Zenei vezetőjük Andáné Vastag Andrea, a dalcsokrot Palásti Károly tanár kereste és tanította a legényeknek. Rendkívül ritka manapság az ilyen formáció, ugyanakkor nagy örömforrás vallják Áron és Patrik. Az idei tanévben több versenyen és zenei fesztiválon szerepeltek és hoztak el kiemelt és arany minősítést. S hogy milyen inspiráló is tud lenni egy-egy ilyen alkalom, milyen együttes szerveződik azóta a fiúk körében, megismerhetitek, ha velünk tartotok!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Az álmoktól a világ tetejéig - Döme Gábor világbajnok sporthorgásszal beszélgettünk.  Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy amit 14 évesen megálmodott és célul tűzött ki maga elé, azt sikerült is megvalósítania. Döme Gáborban olyan kitartás, szívósság és horgászat iránti szeretet lüktet, ami 34 éven át vezette álmai elérése felé. Már egészen fiatalon megmutatkozott a tehetsége a horgászatban, amit folyamatosan kiegészített a szakmai kíváncsiság útján szerzett tapasztalatokkal. A nagy kérdés éveken át az volt, hogy hogyan tud megélni abból a hobbiból, ami a kedvenc időtöltése. Jó időben, jó helyen, jó döntéseket hozott, így jelenleg Európában egyedülálló szolgáltatással és termékcsaláddal áll a horgászni vágyók rendelkezésére a Haldorádó Centrum, amelyet Pintér Zoltánnal közösen hoztak létre. Idén a IX. Feeder Horgász Világbajnokságon a magyar csapattal -a horgásztörténelemben először-a dobogó legfelső fokára állhatott. Igazi álma, hogy egyéniben is világbajnoki címet szerezzen, szorítunk neki! A részletekről Döme Gábor világbajnok sporthorgásszal beszélgettünk. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Tanácsok nyárra, óvodásokról szülőknek- Beszélgetése Szabó-Kocsisné Ökrös Ildikóval

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp: A 26. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon jártak a központis diákok-Szatmári Szonjával és Kalmár Anaisszal beszélgettünk. Idén az Akvárium Klubban került megrendezésre a 26. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál. A DUE rádió és szerkesztősége több kategóriában osztott ki díjakat, általános iskolás korosztálytól egészen az egyetemistákig, nyomtatott  és online média, illetve iskolarádiók és rádióműsorok különböző kategóriáiban. A helyszínen ki lehetett próbálni VR szemüveget, Kahoot alkalmazást, csapatfeladatok, apróbb nyeremények is vártak a vállalkozó kedvű diákokra. A z interjúk során Rókusfalvy Pál és lánya Lilla, Kovács András, S. Takács András és Tilla is mesélt az életéről, a média egy-egy szeletét bemutatva a hallgatóságnak. Az élményekről a KRK Központi Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói Szatmári Szonja és Kalmár Anaisz beszélt.

14:00 – A tudomány mai állása: Ismeretlen középkori magyar várat tárnak fel.  A növények is segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az éjszakai műszak nem növeli a mellrák kockázatát. Levizsgázott a hazai vércukorszint-jelző kutya. Az e-cigik sem teljesen biztonságosak. Seb-ragasztópisztolyt fejlesztettek ki izraeli kutatók. Jön a magyar napelemes tetőcserép. Elkészült a 600 km/h-val száguldó szuper vonat. Elkezdték a Hold körüli űrállomás megvalósítását. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Pataki Zita a Sztárportréban! "Nagy felelőssége van a szülőknek, akiknek huszonéves gyermekeik vannak. Beszélgessenek a jövőről! Szeretnél-e kisfiam családot? Milyen legyen az a feleség? Egy nő életében egy gyermek teljesen megváltoztatja az élete addigi folyását. A nőnek nagyon biztosnak kell lennie a férfiban. És akkor most már a férfiakról beszélünk: mennyire határozottak, és mennyire akarnak huszonévesen családot? Elsősorban azért mégiscsak a férfi lesz a családfenntartó, a nőnek nagyon nagy biztonságra van szüksége. Nagyon sok nő ezt keresi a férfiakban: el tud-e majd engem, bennünket tartani? Amikor harmincas korúak találkoznak, ott a férfinak már komoly felelőssége van: ha nem gondolja komolyan azzal a harmincas nővel, akkor engedje el. 35 fölött radikálisan visszaesik egy nő termékenysége. Ma Magyarországon ha egy nő betölti a 38-at, azonnal mehet lombikra, és a kora miatt előre is veszik."  "Azért csináltuk a férjemmel az Utolsó lombik című video sorozatot, mert segíteni szeretnénk. Amikor egészséges huszonévesek vagy harmincévesek szeretnének babát, várják hogy majd talán ebben a hónapban sikerül, és nem jön, már az is nagyon nehéz. Azok a hölgyek, akik egyetemre mennek, 23-24 évesek mire végeznek, és ha szakvizsgáznak, akkor még több év elmegy. Ezután indul a küzdelem azért, hogy legyen egy jó lakás, munkahely, és ha utána végre megtalálod a társad, akkor nála is ugyanez a helyzet. Vársz, hogy majd eljön a megfelelő pillanat, és közben telik az idő."(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: A kék madár

19:15 - Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: A fekete város

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád – Református és Lélekműhely:A nők nehézségei a párkapcsolatban 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Danielle Steel - Keresztutak