Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 09. Vasárnap

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Schnider Angelika nővér

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!-  Katolikus igehirdetést hallhatnak

5:54 – A Nap Igéje

7: 00 – Halasi Kaleidoszkóp (hétfői, keddi adás ismétlése)

9:00- 153-Lélekmód: Mester Sándor népművelő mesél egy különleges Ausztriában átadott emléktábláról. De mi közünk Dürnkuthoz? Egy kiskunhalasi történelemtanár, népművelő munkája során belebotlott egy - kissé mára már talán méltatlanul elfelejtett - csata leírásába. A Dürnkrut és Jedenspeigen között lezajlott ütközetről van szó. Érdekelte a dolog, izgatta fantáziáját, egyre jobban belemerült. Egyik halasi előadásán az ismert hadtörténész, dr. Négyesi Lajos, hívta fel a figyelmet arra, hogy az 1278-as morvamezei csata emlékhelyén - amelynek során végül is magyar segítséggel Habsburg Rudolf, az első igazán jelentős Habsburg uralkodó, megszerezte a német királyi cím mellé a tényleges hatalmat is -, mindenkiről szó esik, de a magyarokról nem. A kunokról, akik pedig két alkalommal is döntő fordulatot hoztak az ütközet menetében, sőt nélkülük talán vereséget szenvedett volna Rudolf, végképpen nincs említés. Mester Sándor elsőként egy emléktábla elhelyezéshez keresett támogatókat, akiket meg is talált a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesülete tagja, kiváltképp Szegletes László elnök személyében. Közös munkájuk eredményeként 2018 augusztusában, a 740. évfordulón a csata emlékparkjában magyar-német-kun felirattal ellátott emléktáblát helyezett el a Fülöp Róbert polgármester és Szegletes László elnök által vezetett kiskunhalasi küldöttség. Mester ekkor beszélt a kunokról, a lovasnomád harcmodorról, a viseleti elemekről és a csatában "csodafegyver" szerepét betöltő reflexíjról. Az avatást követően felkérték, hogy az újonnan megnyíló kiállítás berendezésében, gyűjteménye kialakításban működjön közre a "magyar terem", "kun sarká"-nak és a "lovagok terme" videó-anyagának az összeállításában, forrásainak feltárásában. Ez meg is történt, és Habsburg György jelenlétben 2019. május 18-án sor került az ausztriai Jedenspeigenben a múzeum újbóli megnyitására. Habsburg György maga utalt arra hogy a dinasztia felemelkedésében, és az ezt követő 640 éves uralkodásában, hatalma megteremtésében kiemelkedő szerepe volt a "dürnkruti csatának". Az emléktáblával, a múzeum új anyagának a közreadásával végre méltó helyet kapnak a 740 évvel ezelőtti események bemutatása során a magyar sereg, benne a kun könnyűlovas egység harcosai... és ebben nekünk, halasiaknak nagy szerepünk volt.... van... (ismétlés)

10:00 – Református Istentisztelet

11:00 – Klasszikusok órája: A Szerelmi bájital (olaszul: L’elisir d’amore) Gaetano Donizetti kétfelvonásos operája (opera buffa). A szövegkönyvet Felice Romani írta Eugene Scribe Le Philtre című színműve alapján. A művet 1832. május 12-én mutatták be először a milánói Teatro Cannobianában. Magyarországon először 1838. július 30-án játszották a Pesti Városi Német Színházban, német nyelven. Magyar nyelven abban az esztendőben, november 7-én játszották a Pesti Magyar Színházban, Bájital címmel.(ismétlés)

12:00 -Halasi Kaleidoszkóp (szerdai és csütörtöki adás ismétlése)               

14:00 – Királyfik és Királylányok

15:00 – Hitvalló (ismétlés)

17:00 – Halasi Kaleidoszkóp (pénteki adás ismétlése)

18:00 – Katolikus istentisztelet

19:00 – Szép álmokat: A kék madár

19:15 – Irodalom az éterben: Mikszáth Kálmán: A fekete város

20:00 – Aréna (ismétlés)

21:00 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: A nők nehézségei a párkapcsolatban 1. rész

22:00 -  Éjszakai virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök