Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 08. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Sillye Benedek

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – S’örömkonyha: Hagyományos ételek újragondolva - Mester Sándorral régi, hagyományos ételeket idézünk fel és gondolunk újra. Hogyan bolondíthatjuk meg a paprikás krumplit vagy hogyan készíthetünk halból pörköltet? Adásunkból megtudhatják! Tartsanak velünk!(ismétlés)

9:00 – Érdekes Emberek: Az álmoktól a világ tetejéig - Döme Gábor világbajnok sporthorgásszal beszélgettünk.  Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy amit 14 évesen megálmodott és célul tűzött ki maga elé, azt sikerült is megvalósítania. Döme Gáborban olyan kitartás, szívósság és horgászat iránti szeretet lüktet, ami 34 éven át vezette álmai elérése felé. Már egészen fiatalon megmutatkozott a tehetsége a horgászatban, amit folyamatosan kiegészített a szakmai kíváncsiság útján szerzett tapasztalatokkal. A nagy kérdés éveken át az volt, hogy hogyan tud megélni abból a hobbiból, ami a kedvenc időtöltése. Jó időben, jó helyen, jó döntéseket hozott, így jelenleg Európában egyedülálló szolgáltatással és termékcsaláddal áll a horgászni vágyók rendelkezésére a Haldorádó Centrum, amelyet Pintér Zoltánnal közösen hoztak létre. Idén a IX. Feeder Horgász Világbajnokságon a magyar csapattal -a horgásztörténelemben először-a dobogó legfelső fokára állhatott. Igazi álma, hogy egyéniben is világbajnoki címet szerezzen, szorítunk neki! A részletekről Döme Gábor világbajnok sporthorgásszal beszélgettünk. (ismétlés)

10:00- Mongying show:(ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Mester Sándor népművelő mesél egy különleges Ausztriában átadott emléktábláról. De mi közünk Dürnkuthoz? Egy kiskunhalasi történelemtanár, népművelő munkája során belebotlott egy - kissé mára már talán méltatlanul elfelejtett - csata leírásába. A Dürnkrut és Jedenspeigen között lezajlott ütközetről van szó. Érdekelte a dolog, izgatta fantáziáját, egyre jobban belemerült. Egyik halasi előadásán az ismert hadtörténész, dr. Négyesi Lajos, hívta fel a figyelmet arra, hogy az 1278-as morvamezei csata emlékhelyén - amelynek során végül is magyar segítséggel Habsburg Rudolf, az első igazán jelentős Habsburg uralkodó, megszerezte a német királyi cím mellé a tényleges hatalmat is -, mindenkiről szó esik, de a magyarokról nem. A kunokról, akik pedig két alkalommal is döntő fordulatot hoztak az ütközet menetében, sőt nélkülük talán vereséget szenvedett volna Rudolf, végképpen nincs említés. Mester Sándor elsőként egy emléktábla elhelyezéshez keresett támogatókat, akiket meg is talált a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesülete tagja, kiváltképp Szegletes László elnök személyében. Közös munkájuk eredményeként 2018 augusztusában, a 740. évfordulón a csata emlékparkjában magyar-német-kun felirattal ellátott emléktáblát helyezett el a Fülöp Róbert polgármester és Szegletes László elnök által vezetett kiskunhalasi küldöttség. Mester ekkor beszélt a kunokról, a lovasnomád harcmodorról, a viseleti elemekről és a csatában "csodafegyver" szerepét betöltő reflexíjról. Az avatást követően felkérték, hogy az újonnan megnyíló kiállítás berendezésében, gyűjteménye kialakításban működjön közre a "magyar terem", "kun sarká"-nak és a "lovagok terme" videó-anyagának az összeállításában, forrásainak feltárásában. Ez meg is történt, és Habsburg György jelenlétben 2019. május 18-án sor került az ausztriai Jedenspeigenben a múzeum újbóli megnyitására. Habsburg György maga utalt arra, hogy a dinasztia felemelkedésében, és az ezt követő 640 éves uralkodásában, hatalma megteremtésében kiemelkedő szerepe volt a "dürnkruti csatának". Az emléktáblával, a múzeum új anyagának a közreadásával végre méltó helyet kapnak a 740 évvel ezelőtti események bemutatása során a magyar sereg, benne a kun könnyűlovas egység harcosai... és ebben nekünk, halasiaknak nagy szerepünk volt.... van... (ismétlés)

14:00-Bitmobile: (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00- Klasszikusok órája: A Szerelmi bájital (olaszul: L’elisir d’amore) Gaetano Donizetti kétfelvonásos operája (opera buffa). A szövegkönyvet Felice Romani írta Eugene Scribe Le Philtre című színműve alapján. A művet 1832. május 12-én mutatták be először a milánói Teatro Cannobianában. Magyarországon először 1838. július 30-án játszották a Pesti Városi Német Színházban, német nyelven. Magyar nyelven abban az esztendőben, november 7-én játszották a Pesti Magyar Színházban, Bájital címmel.

18:00- Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: A kék madár

19:15 – Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: A fekete város

20:00 – A hit kapuja: Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása(Mária Rádiótól átvett műsor)

21:00 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: A méltányos igazságosság, s ezáltal a bizalom megvalósulásának elősegítése 2.  3. rész

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök