Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 07. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Surányi Tímea

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! : Pál Eszter - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Katolikus iskolák XV. országos történelemversenyéről mesél Tyavoda Julianna főszervező. A nemrégiben lezajlott verseny szervezője, lebonyolítója a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda volt, mely idén új helyszínen a Thorma János múzeum dísztermében bonyolította le a döntő fordulót. Az 1848/49-es szabadságharc volt a téma az események 170. évfordulója kapcsán. A magas színvonalú versenyhez ennél csodálatosabb környezetet nehéz elképzelni. Palásti Károly és Szakál Aurél vettek részt a többfordulós verseny feladatainak megalkotásában. A versenyről nem hiányoztak a korhű huszár sisak és élő zenei aláfestés. Olyannyira jól sikerült a rendezvény, hogy több köszönőlevél is érkezett utána, meséli lelkesen Tyavoda Julianna főszervező. Tartsanak velünk a részletekért! (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin- Mongying show

10:00- Jóllét: Pozitív motiváció a testnevelés terén, oktatás és változás Igás Andor testnevelő tanár szemével. A Szilády gimnázium testnevelő tanára Igás Andor szerint is változásra van szükség a testnevelés oktatása terén, amit kivitelezni nem könnyű dolog. Társadalmi változások, mozgáskultúra átalakulás, képességek és készségek a süllyesztőben, szakadék az osztályokon belül. Rengeteg problémával áll szemben jelenleg az oktatás, ötletbázist adott a legutóbbi MDSZ által szervezett továbbképzés a testnevelők részére, amelyben a pozitív motiváció kapta a legnagyobb szerepet. Lehetőségekről, megoldásokról, valódi példákról beszélgettünk Igás Andor testnevelő tanárral. (ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Ismeretlen középkori magyar várat tárnak fel.  A növények is segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az éjszakai műszak nem növeli a mellrák kockázatát. Levizsgázott a hazai vércukorszint-jelző kutya. Az e-cigik sem teljesen biztonságosak. Seb-ragasztópisztolyt fejlesztettek ki izraeli kutatók. Jön a magyar napelemes tetőcserép. Elkészült a 600 km/h-val száguldó szuper vonat. Elkezdték a Hold körüli űrállomás megvalósítását. (ismétlés)       

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Mihályi Réka

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: A határtalanul pályázat csere osztály programjukról mesél Németh István a Szilády 11.D osztályának osztályfőnöke, Farkas Máté és Fehér Norbert diákok. Egy hét Kiskunhalason, egy hét Erdélyben, kölcsönösen egymás meglátogatása és kirándulás. Az élményekről, tapasztalatokról hallanak részletesen riportunkban. A sok szép élmény és tapasztalat mellett a legeslegjobb az volt, hogy igazán összeforrt az osztály közössége, mesélte Farkas Máté diák. Tartsanak velünk a részletekért!

14:00 – S’örömkonyha: Hagyományos ételek újragondolva - Mester Sándorral régi, hagyományos ételeket idézünk fel és gondolunk újra. Hogyan bolondíthatjuk meg a paprikás krumplit vagy hogyan készíthetünk halból pörköltet? Adásunkból megtudhatják! Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: A Sziládys legények kórusa tarolt, az élményekről Tóth Patrik és Kumich Áron mesélt. Közel két éve működik a Sziládys legények kórusának csapata. Zenei vezetőjük Andáné Vastag Andrea, a dalcsokrot Palásti Károly tanár kereste és tanította a legényeknek. Rendkívül ritka manapság az ilyen formáció, ugyanakkor nagy örömforrás vallják Áron és Patrik. Az idei tanévben több versenyen és zenei fesztiválon szerepeltek és hoztak el kiemelt és arany minősítést. S hogy milyen inspiráló is tud lenni egy-egy ilyen alkalom, milyen együttes szerveződik azóta a fiúk körében, megismerhetitek, ha velünk tartotok! (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: A kék madár

19:15 - Irodalom az éterben:Mikszáth Kálmán: A fekete város

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Pál Eszter - Református(ismétlés) és Lélekműhely: A méltányos igazságosság, s ezáltal a bizalom megvalósulásának elősegítése 2.  2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök