Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 01. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Vikol Kálmán zenepedagógus

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – Babusgató: Babaúszás - vízhez szoktatás. Érvek - ellenérvek - Novotny Attilával. A víz természetes közeg a csecsemők számára, hiszen az anyaméhben is magzatvízben úszkálnak. A babaúszás vitatott kérdés a szakemberek és a szülők között is. Divat vagy tényleg hasznos, jó családi program, vagy valóban tanul belőle valamit a baba? Előnyök - hátrányok! A műsor vendége: Novotny Attila. (ismétlés)

9:00 – Érdekes Emberek: Bemutatkozik A Magyar Borfutár, a tulajdonossal Bordás Zoltánnal beszélgettünk. 15 évvel ezelőtt hobbiként indított borkereskedést Bordás Zoltán, aki kezdetben saját maga válogatott a borok kínálatából. Az évek és a vásárlók azt igazolták, hogy szükség van a minőségi borokra, folyamatosan változott, fejlődött a borfogyasztási kultúra városunkban. A borbemutatók, a borászok bemutatkozása adta a borudvar ötletét, amely idén már 13. alkalommal nyitotta meg a kapuit. Ahogy telt az idő a hobbiból teljes embert igénylő munka lett, amit a szakma és városunk is elismert, Bordás Zoltánt a Halasi Borrend tagjává választották. A részletekről a Magyar Borfutár tulajdonosával beszélgettünk. (ismétlés)

10:00- Mongying show:(ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Erasmus tanártovábbképzésben résztvevő kollégák meséltek az észt és finn oktatási rendszerről. Szinte a kezdetektől vesz részt az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium az Erasmus pályázati projektekben sikeresen és egyre növekvő létszámmal. A 2017/2018-as képzések keretében utazó Szentiványi Szeles-Beáta, Sárkány Anna, Takács Judit és Gombos Tünde pedagógusokkal beszélgettünk tapasztalataikról, melyet a Szilády gimnázium tanáraival osztottak meg 2019 május 21-én kedden. A finn és észt oktatási rendszer a legkiválóbb eredményekkel működik Európában. Nyilván az oktatási csodára voltunk kíváncsiak elsődlegesen.  Az új és modern pedagógiai módszerek mellett mindkét országban tanáraik erkölcsi és anyagi megbecsülésnek is jelentős szerepe lehet a kimagasló eredményekben. Finnországban 4 ezer, Észtországban 1200 euró az átlagfizetése a pedagógusoknak. Hogyan tudják a megszerzett tudást kamatoztatni iskolájukban az utazó budapesti pedagógusok, erről hallanak riportunkban! (ismétlés)

14:00-Bitmobile: (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00- Klasszikusok órája: Victor Hugo drámája, a Le roi s'amuse (A király mulat) bemutatója az 1830-as évek elején Párizsban botrányba fulladt. A francia kormány teljesítette a konzervatív körök kívánságát és Hugo műve többé nem szólalhatott meg a párizsi színpadokon. A királypártiak és a klerikálisok valójában persze nem a felhozott indokok miatt támadták a szerzőt. A koronás főket állította pellengérre, akik könyörtelenül eltipornak minden ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csakhogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék. A felség – Victor Hugo forradalmi erejű írásában – sima, finom modorú gavallér, valóságos lovag: táncban, bajvívásban, széptevésben legelső. A király figurája mellett ott áll Triboulet (a megzenésített változatban Rigoletto), az udvari bolond. A költő éles fénnyel világít rá a szolgára, akit a hajbókolás, hízelgés, alázatoskodás hitvány emberré tesz, farkassá, aki önnön társaiba, a többi udvaroncba is belemar. Emberek, akiket egyetlen cél hevít: minél közelebb kerülni a hatalom dúsan terített asztalához, minél többet markolni az odavetett koncból és eltiporni a versenytársakat, akik veszélyeztetik a rablott zsákmányt. Verdi Rigoletto-jából hallhatnak részleteket ismét.

18:00- Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: Kolin Péter: A középső fiúk

19:15 – Irodalom az Éterben: Tamási Áron: Ábel Amerikában

20:00 – A hit kapuja: Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása(Mária Rádiótól átvett műsor)

21:00 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: A család és a bizalom kapcsolata 3.  2.rész

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök