Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 05. 17. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Nyíri Csaba

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! : Édes Árpád - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Fehér Péter a Csetényi park bivaly kihajtásáról. A 2019-es év bivaly kihajtása sok izgalmat képviselt. Kiszöktek, visszakerültek a téli szállásra, majd május 14-én ismét kivonult a bivaly csorda nyári szálláshelyére a csetényi parkba. Sokan szeretik, közkedvelt családi program meglátogatni a városi bivalyokat. Vandál kezek elvágták nemrégiben a villanypásztort, de szerencsére a város is szívén viseli a közkedvelt állatok és az őket meglátogatók biztonságát. Egy szó mint száz, ismét látogatható a Csetényi parki bivaly csorda. Tartsanak velünk a részletekért!

Nagy-Apáti Ivett a HKM ügyvezetője mesél a Végh kúriában épített pajta színházról. A Halasi Média és Non Profit KFT mindig is szívén viselte a közösségek életét és programjait. Ezt a célt szolgálja a most átadásra kerülő, Babud László építész tervei alapján megvalósult új 100 négyzetméteres közösségi tér is. A pajta színház nyitott és fedett programokra is lehetőséget ad, tovább bővítve a civil és egyéb szervezetek közösségi programjainak színterét. Az udvarban egy új búbos kemence is megépítésre került, amelyben sülő finomságok reménység szerint sok közösségnek adnak majd plusz élményt rendezvényeikhez. Hamarosan látogatható lesz, ne hagyják ki. Köszönjük a munkát és az új lehetőségeket! Tartsanak velünk riportunkba a részletekért! (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin- Mongying show

10:00- Vedd és olvasd: Pettson és Findusz, A világ legszebb mondái, Rubinvörös, Kézikönyv szülőkhöz földi használatra, Jelenlét - az öt kötetet Tóthné Felföldi Zsuzsanna a Martonosi Pál Városi Könyvtár igazgatóhelyettese ajánlja. Sven Nordqvist: Pettson és Findusz sorozata vidám, tanulságos történeteket tartalmaz egy öregúrról és a macskájáról. Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái címmel kihagyhatatlan történeteket gyűjtött össze egy kötetbe, fókuszban a fiú olvasók. Egy trilógia első kötete a Rubinvörös, amelyben Kerstin Gier egy különleges világot alkot a tinédzser lányoknak, akik biztosan találnak kedvenc karaktert a regényben. Apa a Marsról, anya a Vénuszról jött: Kézikönyv szülőkhöz földi használatra, vicces helyzetek, rugalmas megoldások igyekvő és aggódó szülők számára. Alberto Pellai és Barbara Tamborini könyve igazi kikapcsolódást nyújt a szülők számára. Amy Cuddy: Jelenlét, így beszél a tested című kötetében rátalálhatunk a megoldásra, hogyan irányíthatjuk a testünket egy-egy olyan helyzetben, amikor a figyelem ránk irányul. Tóthné Felföldi Zsuzsannával a könyvtár igazgatóhelyettesével beszélgettünk. (ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Feltalálták a korlátlanul újrahasznosítható műanyagot. Kiderülhet, honnan jön az univerzum aranykészlete. Már sejtik a tudósok, hová tűnt a Mars felszínéről az összes víz és az élet. Szénmentes héten van túl Nagy Britannia. A Bibliát igazolja egy ókori kőtábla. A nők agya fiatalabb, mint az életkoruk.  Fontos a mesehallgatás a gyerekek életében. Lekottázták a Pí-t, az eredmény pedig meglepően szép. (ismétlés)   

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Szabó Előd

13:00- Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Babusgató: Labdamanók - Dr. Paic-Karsai Dórival beszélgetek. A nyár sok szülőnek okoz fejtörést, hogy milyen hasznos elfoglaltságot találjon a gyermekének. A városban számos hasznos és színes gyermekprogramokat kínáló táborok hirdetésével lehet találkozni. Egyik közülük a "Labdamanók" nyári napközis tábor. Dr. Paic-Karsai Dórival beszélgetek a Labdamanókról. Hogyan jött az ötlet, milyen sikereik vannak és milyen programokkal várják nyáron a gyermekeket. Tartsanak velünk és további részleteket tudhatnak meg!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Mészáros Réka és Jáger Tekla diákkutatók és Nagy-Czirok Lászlóné felkészítő mesélnek eredményeikről. A Bibó gimnázium jelenleg 9. és 10.-es diákjai, akik még a Fazekas Általános iskolában kezdték a diákkutatási tevékenységet. Ma a középiskolából visszajárnak diákmentorként segítik az általános iskolások kutató munkáját. Mészáros Réka 2. helyezett lett "Az Eötvös-inga alkalmazása a magyar szénhidrogénkutatásban" címmel írt kutatómunkájával a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Természet Világa folyóiratának XXVIII. Természet-Tudomány Diákpályázatán. (Nemzetközi pályázat) A pályázat díjátadó ünnepségére 2019. április 27-én szombaton 11 órakor került sor a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermében. Jáger Tekla ugyanitt, és ugyancsak  a  Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége kategóriában indult "Mennyire függetlenek egymástól a németalföldi, itáliai és magyar csipkék és szélmalmok?" munkájával, melyet különdíjjal ismertek el. Mindkettőjük esszéjét közölni fogja a Természet Világa folyóirat .  A lányok felkészülésében segített a halasi származású Dr. Horváth Gábor, az ELTE professzora, valamint Nagy-Czirok Lászlóné. feltétlen tartsanak velünk a részletekért!(ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: Boros Csilla Andrea: Angyalom

19:15 - Irodalom az éterben: Karinthy Frigyes: Az utolsó palackposta

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református(ismétlés) és Lélekműhely: A bibliai, teológiai emberkép sajátos vonásai 2. - Árucikk ember 1. 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök