Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 05. 13. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Nádasdy Borbála 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! - Pál Eszter- Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Bolond ballagásról - Sziládys végzős diákokkal. Szakál Petrával, Ruskó Ramónával és Szőke Jankával épp a fergeteges és jelmezes bolond ballagás után beszélgetünk. Mesélnek miért épp azt a jelmezt választották, amibe beöltöztek, valamint mesélnek az osztály jelmezeiről is. Természetesen szót ejtünk a szerenádról, a ballagási családi ünnepeikről és az írásbeli vizsgákra való készülésről is. Tartsatok velünk!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Sáli Levente festőművész kiállítása látható a Berki Galéria emeletén. Hosszas készülődés, tudatos tervezés és alkotás előzte meg Sáli Levente kiállításának megnyitóját, az alkotások az újonnan megnyílt emeleti kiállító teremben, a Berki Galériában láthatók. Érzések, emberi sorsok, az élet nagy kérdéseinek válaszai rejlenek a festményeken, amelyek az elmúlt 15-20 év munkáját mutatják be. Levente folyamatosan alkot, felkérésre is sokat dolgozik az utóbbi időben, szabadon gondolkodik és szabályokhoz igazodik felváltva. A homokanimáció megtervezéséről és előadásmódjáról, illetve a jövőbeli terveiről is beszélt Sáli Levente festőművész. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Napsugár játszóház és családi napközi - Mártáné Soós Gizellával

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Múmiákkal teli sírt találtak Egyiptomban. A Bibliát igazoló leletekre bukkantak Izraelben. Méhek helyett már drónokkal végzik a gyümölcsfák beporzását. Egy édesítőszer csökkentheti a Parkinson-kór tüneteit. 30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást. Új típusú hemoglobint fedeztek fel.  Apró mágneses robotok szállíthatják a gyógyszert a tumorok belsejébe. Életet menthet a magyar fejlesztésű mini EKG. Beszéddé alakítja a gondolatokat egy új technológia. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: A Sztárportréban Ihos József, népszórakoztató! Humorosan felfogni a dolgokat - a nehéz helyzetekben is: "Középiskolás voltam, amikor rájöttem, hogy a humor mennyire fontos eszköz. Rekorder voltam, aki a legtöbbször megbukott. Behívták a szüleimet, és eltanácsoltak az iskolából. Ezután, amikor már nem volt tétje semminek, az órákon kínomban elkezdtem utánozni a tanáraimat, és ennek akkora sikere lett a diákok körében, hogy utána fel is léptettek különböző diáknapokon. Ekkor tapasztaltam meg azt, hogy én is tudok valamit, amit más nem úgy tud, és ezen felbátorodva elkezdtem tudni tanulni. Szerintem a közepes képességű ember, csinál rengeteg közepes dolgot, és egy-két villanást. Az egy-két villanás nálam a Kató néni, az Én a Gyula meg az Ottó, a Falugyűlés... Csináltam mellette 30 közepeset, de az emberek a néhány nagyobb villanásról fognak megítélni, nem a 30 közepesről." "Nekem sosem volt olyan romantikus alkotói helyzetem, hogy tudtam volna egy írógép előtt ülni a meleg szobában, és a kandalló ropogása mellett alkotni betakart lábbal... Mindig útközben történt, amikor utaztunk valahova. Hallgattam a rádiót, és például egy bácsi beszélt magáról... Mondtam Bajor Imrének akivel akkor sokat mentünk együtt: Te figyelj ide, felmész a színpadra, és semmi mást ne csinálj, csak mondd mindenre azt, hogy hárman voltunk, én, a Gyula, meg az Ottó. Miért mondjam? Azt bízd rám, mindig olyan kérdést fogsz kapni, hogy te ne tudj mást mondani. A hatodik mondatnál a közönség fogja mondani, hogy én, a Gyula..." (forrás: sztarportre.hu)(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Az aranynadrágos fiú

19:15 - Irodalom az Éterben: Karinthy Frigyes: Az utolsó palackposta

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Pál Eszter- Református és Lélekműhely: A bibliai, teológiai emberkép sajátos vonásai 1. 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök