Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 03. 20. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Jelenits István 3. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Jó estét Mr. Waldhaim! (Waldheims Walzer) 2018 évben bemutatott életrajzi film Kurt Josef Waldheimről, az ENSZ volt főtitkáráról - és ellentmondásos történelmi ténykedéseiről. A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat, valamint az Osztrák Filmdíjat. A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról szól, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. Kurt Waldheim osztrák politikus a hetvenes években az ENSZ főtitkára, később pedig Ausztria köztársasági elnöke volt. Csakhogy tisztázatlan második világháborús szerepvállalása sok vitát kavart. Ruth Beckermann rendező 1986-ban aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket. Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve mutatja be, hogyan vezet meg egy országot annak megválasztott politikai vezetője. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Spanyol szakmai gyakorlatáról mesél Dr. Gieszinger Péter gyógyszerész Phd hallgató. A volt sziládys diák ma az SZTE gyógyszerész hallgatója, aki Phd kutató munkáját 2018 szeptemberétől decemberig a Campus Mundi ösztöndíj keretében Spanyolországban Santiago de Compostela-ban töltötte. A kutatóintézet melyben dolgozott nagy szeretettel fogadta, minden segítséget megkapott, hogy beilleszkedjen és mihamarabb megkezdhesse az érdemi munkát. A spanyol kutató intézetben nemcsak gyógyszerész, hanem biológia, kémia területeken is dolgoznak az ott ténykedő különféle nemzetiségű kutatók, sokszor közös projekteken. Peti elbeszéléséből megismerjük azt is mivel töltötte a szabadidejét ebben a csodás spanyol városban, mely az El Camino zarándokút végállomása is egyben. Feltétlen tartsanak velünk! (ismétlés)

11:00 – Jóllét: A baba első hat hete otthon - Kissné Ignácz Adrienn védőnővel beszélgettünk. Az első otthon töltött napok az összeszokás jegyében telnek a baba és a mama életében. Nagy támogatásra van szüksége az anyának az apuka részéről és a család oldaláról is, hiszen az első hat hét nagyon izgalmas, de nagyon megterhelő is egyben. A napirendről, a pelenkázásról, a fürdetésről a levegőztetés részleteiről beszélgettünk Kissné Ignácz Adrienn védőnővel. Arra is kerestük a választ, hogy miért sírhat a baba, tippek, ötletek, tanácsok 30 percben. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: AMTS március 22-24-ig a Hungexpo területén - Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk a részletekről. Hazánk legnagyobb szezonnyitó autós rendezvénye 100.000 négyzetméteren várja az érdeklődőket, 10 tematika, 5 pavilon több, mint 1000 járművel. A gyerekektől a felnőttekig minden korosztály számára izgalmas programokat kínál az AMTS három napja, március 22-24-ig. Az Európában egyedülálló járműbemutatókra épített beltéri színpada folyamatos shownak ad helyet. A kültéren drift és stunt bemutatók szórakoztatják a közönséget, Knezsik Istvánnal a rendezvény szervezőjével, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk.

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Molnár Bendegúz autóversenyző! "Minden autóversenyző nyerni akar szerintem. Akinek ez az álma, és szenvedélyből csinálja, az mindenáron. Csukott szemmel: Verseny előtt én azt szoktam csinálni, hogy beülök az autóba, becsukom a szemem, és megyek egy kört fejben a pályán. Főleg időmérő előtt, egy nagyon pontos kört össze kell így rakni fejben. Szimulátorral: Nagyon fontos a felkészülés. A verseny hétvége előtt, be kell ülni a szimulátorba, és alkalmazkodni kell a körülményekhez. Ma már a legtöbb pályát lézerszkennelik, és a szimulátorban az utolsó hupli is ott van. A verseny hétvégére úgy kell odamenni, hogy ha bármi váratlan dolog történik, az ne tudjon kizökkenteni a ritmusból. Versenyautóból kamionba: A kamion is egy versenyautó, csak sokkal nagyobb. Ez egy épített versenyautó 1200 lóerővel, 4500 newtonméter nyomatékkal. Olyan erős, hogy körülbelül 6-7 másodperc alatt gyorsul 60-ról 160-ra. A téli időszak kifejezetten a felkészülésre van a csapat számára, az új autó is ekkor készül, és a pilótának is az a feladata, hogy felkészüljön a szezonra erőnlétileg és mentálisan is. Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen nagy múltú csapat tagja lehetek, mint az OXXO Racing. Mindent meg fogok tenni, hogy minél hamarabb a mezőny első harmadában tudjunk végezni. Álltam már a dobogó legfelső fokán, de annyi ember előtt még nem, mint amennyien a kamion versenyekre járnak, szóval biztosan különleges érzés lesz majd hogyha egyszer oda jutunk." (forrás: https://sztarportre.hu/)(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Bemutatkozik a Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézménye, a vezetőkkel Gyulai Ildikóval és Molnár Józseffel beszélgettünk. A Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézményének egyik vezetője Gyulai Ildikó, aki a szakszolgálatot és az utazó gyógypedagógiai hálózatot irányítja. Városunkban több intézményben látnak el feladatokat szakembereikkel, többek között a pszichológia, logopédia és a gyógytestnevelés területén. Nagy hangsúlyt helyeznek a prevencióra is, igény szerint különböző csoportos foglalkozást is biztosítanak. Molnár József a Református EGYMI Gyógypedagógiai Óvodájának és a Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Általános Iskolájának a vezetője. Bemutatja mindkét oktatási intézmény működését, a csoportokat és a folyamatos pedagógiai munkát, ami a maximálisan igazodik a fejlesztésre szoruló gyermekek igényeihez.

19:00 – Szép Álmokat: A fehér elefánt

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a halál ereklyéi

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – Az év előadásainak összefoglalása. A felmerült kérdések megválaszolása. 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A szőke ciklon