Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 03. 19. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Jelenits István 2. rész

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel – Baloghné Oravetz Anett- Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Szakma Sztár Fesztivál a Hungexpo területén-a KRK Központi Általános Iskola tanulójával, Szatmári Szonjával beszélgettünk a részletekről. 65 szakma képviselői mutatkoztak be a Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, ahová több ezer fiatal érkezett az ország minden részéről. Szárazjég és fagyi, vegyészet, ápolás, szakácsművészet és még számtalan szakma standján lehetett különleges fogásokat ellesni, izgalmas feladatokat kipróbálni. A szakmákat képviselték a megyék legjobbjai, a döntőbe jutott diákok versenyfeladatokat oldottak meg, amit a látogatók is figyelemmel kísérhettek. Szatmári Szonjával a Központi Általános Iskola 7. b osztályos tanulójával beszélgettünk a részletekről. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Molnár Bendegúz autóversenyző! "Minden autóversenyző nyerni akar szerintem. Akinek ez az álma, és szenvedélyből csinálja, az mindenáron.Csukott szemmel: Verseny előtt én azt szoktam csinálni, hogy beülök az autóba, becsukom a szemem, és megyek egy kört fejben a pályán. Főleg időmérő előtt,egy nagyon pontos kört össze kell így rakni fejben. Szimulátorral: Nagyon fontos a felkészülés. A verseny hétvége előtt, be kell ülni a szimulátorba, és alkalmazkodni kell a körülményekhez. Ma már a legtöbb pályát lézerszkennelik, és a szimulátorban az utolsó hupli is ott van. A verseny hétvégére úgy kell odamenni, hogy ha bármi váratlan dolog történik, az ne tudjon kizökkenteni a ritmusból. Versenyautóból kamionba: A kamion is egy versenyautó, csak sokkal nagyobb. Ez egy épített versenyautó 1200 lóerővel, 4500 newtonméter nyomatékkal. Olyan erős, hogy körülbelül 6-7 másodperc alatt gyorsul 60-ról 160-ra. A téli időszak kifejezetten a felkészülésre van a csapat számára, az új autó is ekkor készül, és a pilótának is az a feladata, hogy felkészüljön a szezonra erőnlétileg és mentálisan is.  Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen nagy múltú csapat tagja lehetek, mint az OXXO Racing. Mindent meg fogok tenni, hogy minél hamarabb a mezőny első harmadában tudjunk végezni. Álltam már a dobogó legfelső fokán, de annyi ember előtt még nem, mint amennyien a kamion versenyekre járnak, szóval biztosan különleges érzés lesz majd hogyha egyszer oda jutunk." (forrás: https://sztarportre.hu/)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Szabó-Kocsis Dorottya pályaképe

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Jó estét Mr. Waldhaim! (Waldheims Walzer) 2018 évben bemutatott életrajzi film Kurt Josef Waldheimről, az ENSZ volt főtitkáráról - és ellentmondásos történelmi ténykedéseiről. A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat, valamint az Osztrák Filmdíjat. A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról szól, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. Kurt Waldheim osztrák politikus a hetvenes években az ENSZ főtitkára, később pedig Ausztria köztársasági elnöke volt. Csakhogy tisztázatlan második világháborús szerepvállalása sok vitát kavart. Ruth Beckermann rendező 1986-ban aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket. Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve mutatja be, hogyan vezet meg egy országot annak megválasztott politikai vezetője.

14:00 – Önindító:

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Lenyűgöző fotót készített a Hubble két galaxis összeolvadásáról. Megszaporodnak az őssejtek az űrben. Kiderült, hogy pontosan mi történik a haldokló csillagokkal. A jéghegyek több évtizedes rejtélyét oldhatták meg. Jótékonyan hat a vérnyomásra a délutáni alvás. Bioaktív üveg segíthet a fertőzés elleni küzdelemben. Valóra válhat a sötétben látás egy új eljárásnak köszönhetően.

19:00  - Szép Álmokat: Esti mese gyerekeknek

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a halál ereklyéi

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baloghné Oravetz Anett- Református (ismétlés), Lélekműhely: A másik emberbe vetett bizalom megerősítése 2.  3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A szőke ciklon