Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 02. 13. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Colleen McCullough - Tövismadarak

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Aczél Endre Acél-sodrony könyv. A negyvenes évek második felét, az ötvenes évek elejét nagy (vagy annak látszó) személyiségek és személytelen, nagy intézmények formálták. Pártfőtitkárok, kormányfők és tábornokok, államapparátusok, titkosszolgálatok, mérnök- és fejlesztőcsapatok. Valamennyien a tömegek megnyerésén, manipulálásán és - adott esetben - elpusztításán munkálkodtak. Aztán az évtized közepén a totalitárius diktatúrák, antikommunista hisztériák, atom- és hidrogénbombák világában egy nem várt új szereplő lépett színre: a tömeg maga. Nyugaton és Keleten, sőt az addig figyelemre sem méltatott Afrikában és Dél-Amerikában is emberek ezrei tódultak az utcára, hogy elsöpörjék az állami emberek jól szervezettnek hitt alakulatait. Több szabadságot, egy másfajta világot akartak. A kísérletek részleges eredménnyel jártak, vagy végül elbuktak, mint Magyarország 1956-os forradalma. Aczél Endre könyve erről szól. De - ahogy ezt a sorozat olvasói már megszokhatták - arról is, hogy a főszereplő, a 20. század közepének népe mit hallgatott, mit olvasott, mit nézett és kikért izgult. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Gyányi Miklós Csaba történelem-média szakos sziládys tanárral beszélgetünk. Miklós nem rég került városunkba. Fiatal tanárként mesél tapasztalatairól, a városba, tantestületbe illeszkedéséről, a tanári pályáról. Szakdolgozatának témája rendkívül aktuális, a közösségi oldalak használata a diákok körében. Milyen előnyökkel és milyen veszélyekkel járnak ezek a lehetőségek, hogyan is kellene jól használni ezeket? Az okos kütyük használatának kultúrája most kezd kialakulni, azt terjeszteni, tanulni és tanítani kell! Ezért is szereti a média szakot, ahol a diákoknak közvetlenül tud segíteni ezen a területen! Feltétlen tartsanak velünk!(ismétlés)

11:00 – Jóllét: A terhesség 3. trimesztere-beszélgetés Palásti Róbertné védőnővel. A terhesség 3. trimeszterében a magzat még sokat fejlődik, megérik a tüdő, fejlődik az idegrendszer, kialakul a tapintás. Nagymértékű súlynövekedéssel is jár ez az időszak, a kismamák számára ez egy nagyon boldog időszak, hiszen ilyenkor már igazi kapcsolatba tudnak kerülni a születendő gyermekükkel. A koraszülésről, a szülésre való felkészítésről, a 3. trimeszter orvosi vizsgálatairól és a szülési tervről is beszélgettünk Palásti Róbertné védőnővel.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Változó időjárás, bokorból mérő rendőrök, kátyúk az utakon - Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. Az átmeneti idő - az éjszakai mínuszok és a nappali felmelegedés- felbátorítja a sofőröket, de ez az időjárás sok veszélyt tartogat, érdemes óvatosan vezetni. Sokan felháborodnak, ha elbújva mérnek a rendőrök, pedig csak be kellene tartani a sebességhatárokat. Ez persze nem mindig könnyű, sokszor bosszantó körülmények befolyásolják a vezetést, legyenek türelmesek! A tél végén a kátyúkra is érdemes odafigyelni, a részletekről Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk.

14:00 – Sztárportré: Dr. Sütő Enikő a Sztárportréban! Vonzás - szabad akarat - legyen meg a te akaratod! "Volt egy időszak az életemben, amikor a lakásom minden pontján ki volt téve egy kis cédula, amire az volt írva, hogy vedd észre. Nem a külvilágot kellett észrevenni, hanem azt, hogy épp most mire gondolok. Mindenki küzd olyan negatív dolgokkal, amiket jó észre venni: például ha hamar felmegy a pumpa. A vedd észre, az azt jelenti, hogy már megint a régi minták szerint működteted magad. A vedd észre, az nem egy önostorozás, mert volt ilyen időszakom is, és az nagyon mélyre húz. A bűntudatban nem érdemes sok időt eltölteni. Inkább felismerem a helyzetet, hogy most így tudtam reagálni, és legközelebb, amikor hasonló eset adódik, próbálom másképp csinálni. Minél többet gyakorol így az ember, annál jobban tud változni. Én ezen az alapon tudok megbocsátani is a többieknek. Ha például szeretnénk eljutni oda, hogy mindenkit tudjunk szeretni, vagy legalább elfogadni, akkor azt ezen az alapon lehet szerintem: Ha nekem van jogom hibázni, akkor meg kell adnom a másiknak is erre a jogot." Bevonzom a dolgokat? A bevonzás szerintem felveti a szabad akarat kérdéskörét. Vajon mennyi a szabad akarat, és mennyi a predesztináltság? Szerintem vannak olyan pontok mindenkinek az életében, amelyek elkerülhetetlenek, mint egy szabásmintának a körvonala, és ezen belül, hogy milyen útvonalon közelítünk ezekhez az előre kijelölt pontokhoz, az szerintem szabad akarat. De a titok fölött szerintem ott van: Legyen meg a te akaratod."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Aranyérem az országos bajnokságon - Felhő Viktória birkózóval és edzőjével ifj. Csapi Antallal beszélgettünk. Térdsérülése ellenére is aranyérmet szerzett Felhő Viktória - két súlycsoporttal feljebb- az országos bajnokságon. Ez az év más lesz a válogatott sportoló számára, mert a tavalyi érettségi után most csak a birkózásra koncentrál. A megnövekedett edzésszám és terhelés eredményeként ifj. Csapi Antal edző szerint megérkezhet az az érem, amelyre várnak. Nagyon szorítunk Vikinek, sok sikert kívánunk neki a 2019-es versenyekhez! (fotó: halasmedia.hu)

19:00 – Szép Álmokat: A csodálatos nyúlcipő

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a Félvér herceg

20:30 – Hitvalló: Nagy Gábor Lajos

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A kételkedés hitre vezető folyamata 3.  2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Jókai Mór - A jövő század regénye