Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 02. 05. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Colleen McCullough - Tövismadarak

5:30 – Serkenj fel –Bödecs Pál - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Retro fotókiállítás nyílt a Thorma János Múzeumban, Szakál Auréllal a múzeum igazgatójával beszélgettünk. Az Állami Gazdaság és a Ganz MÁVAG életét bemutató fotóalbumok kerültek a múzeum birtokába, 2017-ben és 2018-ban. Összesen 13 albumból kerültek kiválasztásra azok a fényképek, amelyek jelenleg is megtekinthetők a Retro fotókiállítás keretében. A fotók történetéről, tartalmáról beszélgettünk Szakál Auréllal a múzeum igazgatójával. 2019-ben is számos program várja majd az érdeklődőket: előadások, kiállítások, koncertek megrendezésére kerül majd sor, lesz miből válogatni. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: St. Martin a közelmúltban megjelent 4. verseskötetéből olvasott fel a Sztárportréban. (Képes Spirituálé - Stipsits Ibolya fotóművész képeivel.) Az előadóművész, zeneszerző új lemezének címe: Valóra Vált Álmok. St. Martin: "Van egy furcsa mondás, amit én nem tartok túl jónak: az álmodozás az élet megrontója. Szerintem az egyik legszebb dolog, hogy az életben néhány álmot valóra lehet váltani. Az én álmom gyermekkorban indult, 5-6 évesen kezdtem szoros kapcsolatba kerülni a zenével." St. Martin 20 évesen lett apa, erről a korszakról, és fiáról is nagy szeretettel beszélt: "Kértem a fiam, hogy mondja el milyen apa vagyok, vagy azt, hogy milyen szülők vagyunk. Egy évben egyszer, mindig elmondta: karácsonyra ez volt a legszebb ajándék. Egy verset kaptunk ilyenkor, amiben egyébként keményen megfogalmazta és leírta egy-két oldalon, amiket gondol. Az egész évre vonatkozóan kaptunk ilyenkor egy tükröt. Nagyon tetszett, mert ebben le merte írni, el merte mondani, és engem ezek a mély érzésű dolgok mindig megérintenek. Ez alapján tudtam akár korrigálni is helyzeteken." St. Martin rendhagyó előadásokon a feleségével (Ildikóval) és a fiával (Normannal) együtt is szerepel: A zene és a színek harmóniája címmel. "Ez egy nagyon jó kis trió, amiben érződik az erő, a vidámság, a játékosság és a szeretet. Nagyon nagy móka! Ildikó művészettörténész, és ásvány ékszerekkel foglalkozik már 10 éve. Más kontextusba helyezi az ékszereket a műsor kapcsán, színek kerülnek elő, történetek, dalok. Amikor sztorizik, akkor persze Normannal mi bele-bele szoktunk szólni, és olyan parádés helyzetek alakulnak ki, amit nagyon élvezünk, és ezt a közönség is át szokta venni. Ezek a megnyilvánulások még közelebb hoznak minket egymáshoz." A családi előadások mellett, a különleges koncert helyszínek közül az egyik legkiemelkedőbb az Aggteleki cseppkőbarlang, ahol St. Martin idén már 27. alkalommal rendezi meg nagykoncertjét 2019. július 20-án.

12:00 – Retro magazin: Önindító: Iskolaváltásról, és hobbikról - Szabó Mirjam Noémivel

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Robert Merle: A védett férfiak (A kiadás éve: 1974.) A Védett férfiak (Les hommes protégés) Robert Merle Goncourt-díjas francia író 1974-ben megjelent szatirikus hangvételű SF regénye; az emberiség elfajzásának szörnyű víziója, amely a férfi-nő viszony paradox eltorzulását ábrázolja. A regény egy új világképet fest, amelyben a feminizmus „elpusztítja” a humanizmust.

14:00 – Önindító:

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Megtalálták Ausztrália elnevezőjének földi maradványait. Mire lesz képes az 5G internet hálózat. Annyi hely lesz a mobilokon, mint egy laptopon. Wifivel is tölthetjük majd a mobilokat. A lámpa amitől jobban alszik az ember. Látás-visszaállító génterápiát dolgozott ki egy magyar orvos. Számos egészségügyi előnye van a kakaónak. Egy éven belül teljesen és véglegesen gyógyítható lesz a rák – jelentette egy gyógyszergyár.  Beszéddé alakították az agyhullámokat.

19:00  - Szép Álmokat: Dr. Bubó

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a főnix rendje

 20:30- Hitvalló: Eberlein Éva

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés), Lélekműhely: A vallásos kétely pszichodinamikája 1.   3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Jókai Mór - A jövő század regénye