Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 01. 23. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - Gazdag szegények

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. James Jones: Most és mindörökké (Megjelenés éve: 1951.) A terjedelmes regény cselekménye Hawaiion játszódik, 1941-ben, egy amerikai támaszponton. Hősei túlnyomórészt egyszerű emberek, közkatonák, de igazi hőse talán nem is egyetlen ember, hanem egy teljes gyalogosszázad, amelyben az aljasságtól a heroikus emberi tisztességig megtalálható egy kis emberi közösség teljes erkölcsi skálája. A cselekmény a század mindennapi életének ábrázolása, s ennek során Jones könyörtelen kritikát gyakorol az amerikai hadsereg brutális, az emberi méltóságot semmibe vevő módszerei, fasiszta tendenciái felett. Ebben a hadseregben a gyűlölet mély szakadékai választják el egymástól a legénységet, az altiszteket és a tiszteket – lélekölő, pokoli világ ez, amely minden tisztességes embert katasztrófába kerget. Bár ebben a sötét világban is fel-felcsillan az emberi melegség, a humor, a regényt a tragikus alaphang jellemzi. Jones széles körképében nemcsak a második világháborús jelen időt érzékelteti, hanem megeleveníti a háborút közvetlenül megelőző amerikai múltat is – a nagy gazdasági válság általános illúzióvesztését és erkölcsi zűrzavarát: mindazt, amiből a mai Amerika ellentétekkel és ellentmondásokkal teli társadalma és világméretű hatalmi politikája kinőtt. Jones a XIX. század nagy epikus hagyományának méltó örököse. Regénye – hatalmas körképével, epikus távlatával, alakjainak gazdag egyénesítésével, tragikus emberi tisztaságeszményével – felejthetetlen élmény az olvasó számára. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Dr. Veszelszki Ágnes mesél a Borkommunikáció könyvéről, digitális nyelvi átalakulásról. Városunk szülötte jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem docense, nyelvész és közgazdász nyilatkozik az elmúlt három év történéseiről. Könyvbemutató keretében találkozhattak a látogatók a Borkommunikáció című kötettel, melynek szerkesztője és a 20 cikkíró egyikeként is közreműködött ennek a csodálatos és dekoratív könyvnek az elkészítésében. Mesél tanári munkájáról, természetesen az új könyv megszületéséről és sok-sok kutatási területéről, melyek nagy része kapcsolódik napjaink digitális kommunikációs jelenségeihez, például az álhírgyártáshoz is. Feltétlen tartsanak velünk! (ismétlés)

11:00 – Vedd és olvasd: 5 korosztály, 5 kiváló könyv ajánlója - Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtárostól. Százérintő címmel a kisgyermekeknek és az óvodáskorúaknak választhatnak sokféle játékot, verset, amellyel könnyen fejleszthetők. Lackfi János: Heni és a hajmeresztő terv címmel egy könyvsorozat első állomásaként találkozhatnak egy kiváló olvasmánnyal a kisiskolások részére. Bagossy László: A sötétben látó tündér című meseregénye egy összebújós, rendkívül izgalmas történet, népmesei elemekkel átszőve. Szabó T. Anna: Tatok tatok című verseskötete élvezetes, elgondolkodtató, nyelvezetében közel áll a fiatalokhoz. On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal? címmel egy izgalmas fantasyt olvashatnak nemcsak a tinik, hanem a felnőttek is. A részletekről Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtárossal beszélgettünk. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: MABISZ applikáció, a járműtörténeti nyilvántartás bővülése, szervizkönyvek - Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. Már elérhető az új e-kárbejelentő, amelyet a MABISZ bocsátott ki. Érdemes tájékozódni, hiszen egyszerű és gyors az új applikáció, amellyel például egy koccanás esetén lehet rögzíteni az információkat, képeket, amelyek gyorsan eljuttathatók a biztosítónak. A járműtörténeti nyilvántartás is újabb elemekkel bővült, a Magyarországon használt autók információi könnyedén lekövethetők lesznek, ebbe pedig a szervizkönyvek tartalma is beletartozik. Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk.

14:00 – Sztárportré: A Sztárportré vendége: Egyházi Géza (színész, énekes) "36-37 éves koromban váltottam. Elhatároztam, hogy felcsapok énekesnek, és színésznek. Ahol dolgoztam, ott megfordult nagyon sok művész ember, zenész, és elhívtak ilyen-olyan fellépésekre. Valamennyi rutinom lett, mert egy darabig párhuzamosan a munka mellett, a szabadidőmben hódolhattam ennek. Azután élesre váltott a helyzet: 2006-ban az esélytelenek nyugalmával elmentem egy meghallgatásra, és megkaptam egy komoly musical főszerepét. Rengeteg más dolgot hozott utána ez, mindenféle bonvivan szerepet elénekeltem azóta. Hagyom, hogy az élet sodorjon, megyek ahova hívnak. Nem csak kőszínházakban játszom, hanem utazó társulatokkal is jövök-megyek az országban. Most vagyok abban az életszakaszban, amikor luxus otthon maradni egyetlen estét is."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Ökumenikus imahét – Friebert Tibor (baptista) - ÉLŐ

19:00 – Szép Álmokat: Maja a méhecske

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a főnix rendje

20:30 – Hitvalló: Kovács Attila atya 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A hit és az értelem ütközése.  2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Az utolsó szó jogán