Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 01. 09. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Babits Mihály - Az írástudók árulása

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Ne kérdezd, ki voltam... – Karády Katalin, a díva emlékére. (Szépmíves könyvek 2016.) Mihalicza Tamás, 1990-ben írt méltatása Karády Katalinról: Egy fájón búgó hang valahonnan az Égből. A szívre helyezett parázs pergő hamuja. Akinek lábánál a tenger álmodott. Dizőz és nemzeti intézmény: Karády Katalin. Olyan gyémántragyogású csillag volt, amit itthon és a halált süvöltő orosz hómezőn ugyanúgy látni lehetett. Mert a legszebb csók volt, amit meg nem adott az élet. Égve dobták el, mert mindig izzott valami jéghideg forrósággal. Nem volt jó színésznő, csupán elhitető színésznő volt. Szögletes mozgású, tündéri trampli. Mégis talán maga Ady Endre is beleszeretett volna. Dalaival az emberek szívét csókolta meg, hogy tovább tudjanak dobogni... A háta volt zseniális, ahogy elmenni tudott. Elvitte vállán az időt, a filmjeit, a legendáját... Az ítéletet, a rá mért titokzatos büntetést kutatta, a Labirintus bejáratát. A bűnös nő, aki elkárhozni nem tud, s ezért a férfiak végzetévé lesz. De ez a végzet mindig közös. Elment, elrohant, mert elégett a szíve. Játszott a történelemmel, játszott és énekelt. Majd odahagyott huszonvalahány filmet, sikert, álmokat, s egy elveszített háborút. Átkelt az óceánon, hogy kalaposnő legyen.  "Ne kérdezd, ki voltam, / A csókodat én akartam, / ha majd egyszer megsokalltad, / azt mondom - agyő!" Lehullott a parázs a hamvadó cigarettavégről. Végigszívták. Ő vissza sem nézett, és nem mondhatta senki, hogy AGYŐ. (Mihalicza Tamás, 1990) (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Szöllősy Heléna gyógynövények, gyomnövények szakértője mesél. Különleges életútban, különleges témában találja magát a hallgató riportunkban. Elképesztően fordulatos, betegséggel és gyógyulással teljes életúton jutott el Heléna a gyomnövények tanulmányozásához.  Mikó Piroska meghívása alapján ebből kaptak ízelítőt a kisszállási érdeklődök nemrégiben. Tipikus kiskunsági gyomnövényeink, mennyi gyógyító erővel bírnak, senki nem sejtené, hogy mennyire hasznosak is ők. A kövér porcsin salátában is finom ugyanakkor autisztikus tüneteket is enyhít sok más jótékony hatása mellett. A királydinnye termése nemcsak a bicajok kerekét lyukasztja bosszúságunkra, hanem mást is tud. Nyilván pontosan kell ismerni mindezt, ezen érdekes információkra Heléna készülő, gyomnövényeket feldolgozó könyvében majd választ kaphatunk. Feltétlenül tartsanak velünk!(ismétlés)

11:00 – Jóllét: Testmozgás, mozgásidő, egészség-hidegben, teremben, télen-beszélgetés Igás Andor testnevelő tanárral. A mai gimnazisták mozgásának állapotáról, motivációjáról, képességeikről beszélgettünk Igás Andorral a Szilády gimnázium testnevelő tanárával. Amikor az iskolából kikerülnek a diákok, nagy kérdés, hogy hogyan élik tovább az életüket. Mozgás, sport, életforma, minták és megszokások. Felnőttként is érdemes az egészséges életmódot folytatni, hetente többször mozogni, még hidegben is megéri a szabad levegőn való mozgást megtartani. Hogy a hidegben mire kell fokozottabban figyelni, az kiderül riportunkból.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Autóink állapota, szervizek, hó helyzet - beszélgetés Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével. Hibás álmot, hibás világot követünk, ha nem legális szervizben átnézetett gépjárművel indulunk útnak. Ne hagyjuk a kocsinkat rossz állapotban, figyeljünk oda, tartsuk karban rendszeresen, a példamutatás nélkül, nem lesz mit várnunk az utánunk jövő generációtól. Amikor megérkezik a hó érdemesebb óvatosabb üzemmódra kapcsolni, a részletekről Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. (ismétlés)

14:00 – Sztárportré:Válogatást hallhatnak korábbi adásokból. Tartsanak velünk! (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Digitális pedagógus díj - beszélgetés Kovács Ibolyával az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesével. Az IKT eszközök kreatív alkalmazása a tanítási gyakorlatban című pályázat során 150 beérkezett projekt közül a legmagasabb pontszámot érte el Kovács Ibolya és Jakabfi Márta projektje. Megtudhatják, honnan is indult el a története ennek a projektnek, a kényszer, az iskola nyomása, a fáradtság elleni kreatív pedagógiai munka csodákra képes. A robotokkal való térbeli alkotás, egy mese feldolgozása és az ahhoz kapcsolódó digitális eszközök használata rendkívül sok képességet fejleszt, azon kívül, hogy izgalmas is a diákok számára. Kovács Ibolya a Fazekas Mihály Általános Iskola földrajz-rajz szakos tanárával, Jakabfi Mártával együtt valósította meg azt a projektet, amely bekerült a digitális módszertárba és a jógyakorlatok közé, a részletekről Kovács Ibolyával beszélgettünk.

19:00 – Szép Álmokat: Mikszáth Kálmán - A két koldusdiák

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a főnix rendje

20:30 – Hitvalló:Nagy Gábor Lajos

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A vallási ítéletalkotás 6 foka 1.  3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Agatha Christie - Gyilkosság az Orient expresszen és Rejtő Jenő - Menni vagy meghalni