Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 11. 30. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Rideg Sándor - Indul a Bakterház

5:30 – Serkenj fel! :Édes Árpád - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Adventről hallhatunk Bödecs Pál református lelkésztől. Mit is jelent az advent? Sokan meg fognak lepődni: Eljövetelt jelent. A megváltó megérkezését jelenti a földre, ennek első vasárnapja lesz dec. 2-án. A főtéren a református egyház gyújtja az első közös adventi gyertyát, melyet majd más gyülekezetek folytatnak majd hétről-hétre. Megtudjuk mit szimbolizálnak a gyertyák és azt is, hogy Isten egyik legfontosabb parancsa az öröm! Ennek jegyében megismerjük a református gyülekezet adventi programjait. Jó hír a város számára, hogy advent 2. hétvégéjén szombaton beindul ismét a Szilády korcsolyapálya, hogy örömöt szerezzen minden városlakóknak! (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin- Mongying show

10:00- Talpig Civilben: Hétszínvirág Óvodai Alapítvány - beszélgetés Huczekné Törköly Tímeával, az alapítvány kuratóriumi tagjával. 24 évvel ezelőtt jött létre a Hétszínvirág Óvodai Alapítvány, amely a Kuruc vitézek terén működő óvoda  életét segíti. Az adományokból, támogatásokból az óvoda pedagógiai programját támogatják, a néphagyományokat, a népszokásokat ismertetik meg a gyerekekkel. Az éves rendezvényeket a jeles napokhoz igazítják, de új ötleteket is megvalósítanak az alapítvány segítségével. Távolabbi terveik közt szerepel az is, hogy az eltérő nevelési igényű gyerekek oktatásához, neveléséhez szükséges új módszereket elsajátítsák, az ehhez szükséges eszközöket beszerezzék. A részletekről Huczekné Törköly Tímeával az alapítvány kuratóriumi tagjával beszélgettünk. (ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Titokzatos sötét anyag közeleg felénk. Kijelölték a Marsra szállás helyszínét. Százmillió fokot csináltak a Földön. Zseniális szerkezet az Eötvös Inga. Hatalmas toronnyal szívnák ki a szmogot a nagyvárosi levegőből. Új megoldás a műanyagszennyezésre. Kifejlesztették a sós vízben lebomló műanyagot. Hulladékból szupererős biobetont állít elő egy magyar fejlesztés. Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. Nagy létszámú jegesmedve populációt találtak. Új madárfajt figyeltek meg a Magyarországon. (ismétlés)  

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Endrei Judit, Wolf Kati, Szűcs Gabi, Péter- Szabó Szilvia, Tabáni István, Böjte Csaba, Dancs Annamari, Oláh Gergő

13:00- Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Babusgató: A tehetség - Bujdosó Ritával az EGYMI gyógypedagógusával beszélgetünk. Minden szülő szeretné, ha gyermeke sikeres, boldog lenne és tehetsége felszínre kerülne. A tehetség nagy kincs, adomány. De hogyan lehet felismerni, hogyan lehet kibontakoztatni? Mire kell figyelni? Milyen életkorban kezdjük a fejlesztést? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ hallgatóink, ha velünk tartanak a Babusgató pénteki adásában.(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Krámli Krisztina a 2018-as szüreti futás legjobb női versenyzője mesél a 15 éves futó karrierjéről. Valójában fogyás miatt kezdtem el futni, meséli Krisztina, aki a civil életben fodrászként dolgozik. Fiam születése után a plusz 20 kilótól akartam megválni a rendszeres reggeli futásaimmal. Nagyon nagy energiát ad az a reggeli fél óra, amit erre szánok. 6 éve indultam először egy futófesztiválon, versenyen és arra jöttem rá, hogy az amatőr futók között én nagyon gyors vagyok! A verseny hangulata megfogott, az a sok lelkes, egymást segítő ember, a mozgás, beleszerettem ebbe a dologba. Azóta keresem a helyszíneket ha van időm, sok első és második helyet gyűjtöttem, ami szintén lelkesítő számomra. Tóth Péter, nemcsak párom, időnként edzőm is. Reggelente segít és biztat, hogy a reggeli futásom el ne maradjon. A futás jó örömre, bánatra, megnyugodni és feltöltődni is egyszerre, próbálja ki mindenki. (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: A balerina

19:15 - Irodalom az éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a tűz serlege

20:30 – Hitvalló: Oláh Éva

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Érzelmek/érzések 4.  2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya