Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 11. 05. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Paulo Coelho - A Portobelloi Boszorkány

5:30 – Serkenj fel! -  Édes Árpád- Református

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Őszi szüneti tippek, Bognár Edmond és Szabó Petra diákok nyilatkoznak. Itt a várva várt őszi szünet! Mire is vágynak a diákok, hogyan töltik ezt a csodálatos és meglepően jó időjárással megáldott időszakot? Erről nyilatkozik két sziládys diák. Megtudjuk általában is tőlük, milyen módon szokták tölteni a tanuláson kívüli idejüket! Hallunk sportról, mozgásról, mennyire szükségük van a szellemi munka után a kikapcsolódó mozgásra, legyen az sport, tánc, kirándulás vagy épp kertben ültetgetés! Ugye most meglepődtetek? Tartsatok velünk a részletekért!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Erasmus+ program a KRK Központi Általános Iskolában-beszélgetés Vargáné Bálint Évával. A három éven át tartó Erasmus+ pályázat keretében Görögországban Lamia városában jártak négyen a Központi  Általános Iskola tanárai közül. Nemcsak a képzés, az informatikai eszközök tanórákon történő alkalmazása, hanem a görög általános iskolában látott oktatási módszerek megismerése is része volt a programnak. Jutott idő néhány nevezetesség megtekintésére, és egy kis pihenésre is a tengerparton. A pályázat folytatódik egy portugáliai úttal, majd zárásként Lengyelországba látogatnak el diákokkal, akik a nyelvvizsgát is letehetik az utazás során. Az angol nyelvű oktatás iskolán belüli színesítésére skype órákat vezetnek be a partneriskolák diákjaival, Vargáné Bálint Éva angol szakos tanárral beszélgettünk. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Szekeres Károly a kiskőrösi hokicsapat vezetője mesél a korizásról.

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp: Bursa Hungarica ösztöndíj, rendkívüli kormányzati támogatás a fürdő és a lovaspark fejlesztésére - beszélgetés Farkas Dániel alpolgármesterrel. A Bursa Hungarica ösztöndíjat az idei évben többen igényelhetik meg, bővült a szociális alapon adható támogatásra jogosultak köre. 503,2 millió forint rendkívüli kormányzati támogatás érkezett városunkba a fürdő és a lovaspark fejlesztésére. 335 millió forintból kezdődhet meg a Halas Thermálfürdő felújítása, első lépésben a konkrét tervek elkészítésével és egy új termálkút fúrásával. 168 millió forintból tovább folytatódik a Hirling József Lovaspark fejlesztése az épületrészek felújításával, de a távolabbi tervekben szálláshelyek keresése és kialakítása is szerepel. A részletekről Farkas Dániel alpolgármesterrel beszélgettünk.

14:00 – A tudomány mai állása: Elindult egy űrszonda a Merkúrhoz. Szabályos, négyszögletes jéghegyre bukkantak az Antarktiszon. Meghökkentő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok.   Sárgarépa felhasználásával hoztak létre környezetbarát betont. Elkészítik a Titanic pontos mását, amely vízre is száll. A zsiráf foltjai határozzák meg a túlélési esélyeit. Szenzációs kincsekre leltek szentendrei régészek Érdnél. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: A mai vendég, Mikó István, színművész. A vers hangulatához választottunk hangszert. Mikó István: "50 éve alapítottuk a Kaláka együttest Gryllus Danival. Volt mindig egy vers, és annak a hangulatához választottuk a hangszert. Azóta is, bárhol járok, ha meglátok egy érdekes hangszert, ami valami miatt nagyon megtetszik nekem, akkor azt megvásárolom. Apám nagyon jól mondott verset, szerettem. Van egy kazettám, amin néha most is tudom hallgatni a hangját. Írással is foglalkozott. Könyvtáros volt egyébként, tehát az irodalom nagyon közel állt hozzá. Anyukám tanítónő volt, és mivel a családban több tanító is volt, én már 5 éves koromban írtam, olvastam, számoltam. Az első regényt 7 éves koromban olvastam, és emlékszem, hogy nagyon tetszett. Az Egri csillagok volt. Kicsit lassan olvastam, de átrágtam magam rajta. Versmegzenésítéssel kamaszkorom környékén kezdtem el foglalkozni, divatos volt akkor a tábortűznél egy gitárral énekelni. Voltak saját szösszenetek is, de rájöttem, hogy jobbnál jobb versek vannak. Emlékszem az első megzenésítésre, amikor 3-4 akkord már biztonsággal a kezemben volt: Csokonai Vitéz Mihály - Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz. Érettségi után alapítottuk Gryllus Danival a Kaláka együttest 1969 novemberében. A színházi munkám mellett, a zenével való foglalkozás azóta is folyamatos."(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Pöttöm Panna

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és az Azkabani fogoly

 20:30 – Hitvalló: Galgóczy Árpád 1. rész

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád- Református (ismétlés) és Lélekműhely:A módosult (alternatív) tudatállapot 5. 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Vanek úr Párizsban