Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 17. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Szomorú vasárnap (Gloomy Sunday - Ein Lied von Liebe und Tod) német-magyar filmdráma, 110 perc, 1999. Budapest, a harmincas évek vége: Szabó László vendéglős szép szerelmével, Ilonával egy kitűnő kis éttermet vezet. A teljességhez csak egy zongora és egy zongorista hiányzik. Vesznek is egy zongorát és szerződtetnek egy halk szavú zongoristát, Aradi Andrást, aki hamarosan beleszeret Ilonába. A nő viszonozza a szerelmet és kialakul hármójuk különös kapcsolata. Ilona születésnapján András egy dalt ajándékoz a nőnek, első és egyetlen szerzeményét: a "Szomorú vasárnap"-ot. Az étteremben tartózkodik egy fiatal német kereskedelmi utazó, Hans Eberhard Wieck, aki Szabó zseniális göngyölt húsától és András csodálatos zenéjétől elragadtatva szintén beleszeret Ilonába. A nő azonban visszautasítja őt. Amikor Wieck ittasan és boldogtalanul a Dunába veti magát, Szabó megmenti és elkíséri a Németországba induló vonathoz. Egyikük sem sejti, hogy a "Szomorú vasárnap" ezen a napon túl is összeköti majd sorsukat. Kitör a háború és Hans Eberhard Wieck SS-Brigadeführerként tér vissza Budapestre azzal a megbízatással, hogy a "zsidó gazdasági javakat vegye nyilvántartásba". Barátként megy az étterembe, és először megóvja a zsidó származású Szabót az internálástól, de később durván és kegyetlenül visszaél hatalmával. Lászlóék idillikus háromszög-történetéből kegyetlen-ádáz négyszög jön létre. Ilona kísérletei, hogy Lászlót megmentse, egyre kétségbeesettebbek és reménytelenebbek, ahogy a háború a vége felé közeledik. 1945. Szabó László és Aradi András halott - Ilona terhes - Wieck "nácitlanítva" új életet kezd. 1998. Wieck 80. születésnapját ünnepli Budapesten, a Szabó Étteremben. Az ünnepségen a zongorista a "Szomorú vasárnap"-ot játssza. 50 évvel később a híres dal bosszút áll. A "Szomorú vasárnap" című világhírű dal, azonban nem a filmbéli Aradi Andrástól származik, hanem Seres Rezsőtől, aki 30-as évek Budapestjének népszerű dalszerzője volt. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: 20. alkalommal került megrendezésre az országos kutatók éjszakája rendezvénnyel összehangolva a Szilády Gimnáziumban is a Kutatók éjszakája. Számos, több, mint 25 helyszínen várta a több, mint 400 rekordszámú látogatót érdekesebbnél érdekesebb természettudományos bemutató. Riportokat hallhatnak: Patocskai Pannával, Szabadi Árminnal, Ábrahám Kristóffal, Kószó Katával, Gyányi Miklóssal és Krizsán Laurával.(ismétlés)

11:00 – Szépítők: Smink, arcforma, színválasztás-beszélgetés Tóth Edit kozmetikus, stílustanácsadóval. A smink titka a megfelelően felvitt alapozó, amely a bőrünkhöz illik. Érdemes néhány szabályt betartani, a tökéletes hatás elérése érdekében. Beazonosíthatják az arcformájukat, tippeket kapnak a színek megválasztásához, a szem és száj megfelelő hangsúlyozásához. Tóth Edit kozmetikus és stílustanácsadó osztja meg önökkel tanácsait, sminkelési ötleteit.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Csabai kolbászfesztivál, programok, az Autós Nagykoalíció jövő évi tervei-beszélgetés Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével. Október 19-22-ig kerül megrendezésre a kolbászfesztivál Békéscsabán. Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnöke évek óta nemcsak vendége, hanem aktív közreműködője is a rendezvénynek. Óriási közös kolbászgyúrás, gasztro különlegességek, változatos programok várják az érdeklődőket. Az Autós Nagykoalíció jövő évi terveiről is megtudhatnak részleteket, illetve az a közeli cél, hogy kevesebb baleset legyen az utakon a jelenlegi érzékenyítő propaganda után.

14:00 – Sztárportré: Feláldozta az életét miattunk. Horváth Charlie: "65 éves koromra értem el azt, hogy felépítettem egy házat a Katikámnak, meg a családnak, egy olyan helyen, ahol azt mondják, hogy jaj de szép helyen laksz. Egy olyan házat csináltunk, ahol Katika is külön lakott, én is, és Ákoska a fiunk is, de át  tudtunk járni egymáshoz - ez így alakult ki. Ők megszokták azt, hogy én soha nem vagyok otthon, mert állandóan dolgozom. Amikor 80-ban kimentem külföldre dolgozni, 2 éves volt Ákos. Tulajdonképpen nélkülem nőtt fel. Katikám amikor beteg lett, rajtunk kívül csak Somló Tamásnak engedte, hogy meglátogassa. Ragaszkodott hozzánk, nem akarta hogy bárki is segítsen. Nagyon nehéz ezekről a dolgokról beszélni, mert nagyon szerettük egymást. 45 évet éltünk együtt.  Katika iparművész volt. A vége felé már gobelines pulóvereket készített, de egyébként keramikus volt. A kerámiát abba kellett hagynia a por és a különböző allergia dolgok miatt. Egy igazi művészlélek volt. Tulajdonképpen, így visszagondolva, feláldozta az életét miattunk. Amikor ez az egész betegség kezdődött, akkor azt mondta nekem Tamás, (Somló Tamás) Te figyelj, én elmegyek egy orvoshoz, és most már neked is el kellene menni. Akkor még azt mondtam, hogy nem megyek. Most már minden évben egyszer, egy teljes kivizsgálásra elmegyek, és ezt mindenkinek ajánlom." (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Erasmus+ program, Barcelona-beszélgetés Csányi Jánossal a Szilády gimnázium matematika szakos tanárával. Az Erasmus+ programban résztvevő tanárok közül Csányi János Barcelonát választotta, képzésének pedig a tanulási stratégiák, módszerek, konfliktuskezelés és az érzelmi intelligencia című kurzust. Több kiváló helyzetgyakorlattal, módszerrel ismerkedett meg János a nemzetközi tanár csoportban. A különböző országok tapasztalatait is volt idő megosztani, azt is megtudhatják, melyik országban nem versenyeztetik a diákokat. A beszélgetésből az is kiderül, hogy van olyan ország, ahol a diákokat is bevonják a konfliktuskezelés folyamatába, mint megoldást segítő tag. János segítségével bepillanthatunk Barcelona nevezetességeibe és természeti kincseibe is.

19:00 – Szép Álmokat: G. Szabó Judit - Hárman a szekrény tetején - felolvassa Fülöp Sára

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a titkok kamrája

20:30 – Hitvalló:Horváth Lajos

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A tudattalan működésmódja 3. 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:Rejtő Jenő - A láthatatlan légió