Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 10. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Olivier Guez Josef Mengele eltűnése (Ulpius baráti kör 2018) A regény, amiről Franciaország beszél, 1949: Josef Mengele megérkezik Argentínába. Az egykori auschwitzi szörnyeteg orvos azt hiszi, különböző álneveken új életet kezdhet Buenos Airesben. Peron Argentínája befogadó, mindenki el akarja felejteni a nácik rémtetteit. A hajsza azonban folytatódik, az SS orvosnak menekülnie kell, először Paraguayba, majd Brazíliába. Álruhában vándorol rejtekhelyről rejtekhelyre, emészti a félelem, örökre elfelejtheti a nyugalmat, míg csak 1979-ben egy strandon utol nem éri a titokzatos halál. Hogyan tudott az egykori SS orvos harminc éven át mindig kicsúszni a hálóból? A Josef Mengele eltűnése alámerülés az árnyak legmélyére. Egykori nácik, Moszad ügynökök, bűnös asszonyok és operettdiktátorok népesítik be a fanatizmus, a reálpolitika, a pénz és a nagyravágyás uralta világot. Ebben az igaz tényeken alapuló regényben tanúi lehetünk Josef Mengele háború utáni vándorlásainak, dél-amerikai pokoljárásának, és feltárul a náci Németország megannyi titka is. Elgondolkodtató, megrázó olvasmány, alapmű. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: 20. alkalommal került megrendezésre az országos kutatók éjszakája rendezvénnyel összehangolva a Szilády Gimnáziumban is a Kutatók éjszakája. Számos, több, mint 25 helyszínen várta a több, mint 400 rekordszámú látogatót érdekesebbnél érdekesebb természettudományos bemutató. Riportokat hallhatnak: Gyarmati Krisztiánnal, Égető Tamással, Baranyai Brúnóval, Szakál Benedekkel, Horváth Bendegúzzal, Csányi Csengével, Baranyai Katával, Piszman Zsófiával, Horváth Annával és Nárai Fannival.(ismétlés)

11:00 – Talpig Civilben: Martonosi Pál Városi Könyvtár-beszélgetés Erhardt Györgyivel, a könyvtár igazgatónőjével. Megismerhetik a könyvtár történetét, jelenlegi működését és azokat a lehetőségeket, amelyeket az olvasáson felül kínál a könyvtár az érdeklődőknek. Digitális Jóllétpont, felnőttképzés, önkéntesség, folyamatos megújulás jellemzi könyvtárunkat. Az Országos Könyvtári napok programjairól is bővebb információt kaphatnak a beszélgetés során, Erhardt Györgyitől a könyvtár igazgatónőjétől. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Járműválasztás, szerviz, autóismeret- beszélgetés Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével. Milyen szempontokat kell figyelembe venni az autó vásárlásnál? Megtudhatják, hogy mire érdemes a hangsúlyt helyezni, hogy megfelelő gépjármű kerüljön a birtokunkba. Itt az ősz, érdemes szervizbe vinni az autókat, de vigyázni kell, mert óriási átverésnek is áldozatai lehetünk, ha nem megfelelő kézbe kerül a gépjárművünk. Az is jó, ha tisztában vagyunk a személygépkocsink jelzéseivel, mikor mivel kell szervizbe mennünk, ha egy jelzés világítani, vagy villogni kezd. Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk ezekről a témákról.

14:00 – Sztárportré: "Egyszer valaki megfogalmazta velem kapcsolatban, hogy ösztönösen tudatos, vagy tudatosan ösztönös vagyok. A szüleim mindketten nagyon határozottak és céltudatosak voltak mindig, ezt láttam otthon, de én inkább emocionális lény vagyok. Lehet, hogy néha védekezésképp vagyok túl határozott, vagy túl erősnek tűnő, mert nem szeretnék erőtlennek, vagy védtelennek látszani. Nem szeretem, ha látják az emberek a kudarcaimat, mert jómagam sem szeretem. Kevés volt az életemben, de azok nagy kudarcok voltak. Azt szeretem, ha az emberek jókedvűnek látnak, mediterrán alkatnak, és ha azt  mondják, hogy jó ránézni erre a nőre, mert nevet, pozitív a kisugárzása, vagy mert olyan erős, és szereti az életet. Én ezzel szeretnék példát mutatni, és a zenéimből is leginkább ez sugárzik. Mondták már, hogy a hajam szála is porzik a dinamizmustól a színpadon, ugyanakkor pont a koncerteken láthatják az emberek a filozofikus arcomat, a vágyakozót, vagy a titokzatos Csillát, mert ott mesélek is ezekről."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Olaszország, Firenze az Erasmus+ program keretében – beszélgetés  Csányi Ágnessel a rádió főszerkesztőjével, a Szilády gimnázium informatika szakos, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős tanárával. Az Erasmus+ program keretében Firenzébe utazott Csányi Ágnes a Halas Rádió főszerkesztője, a Szilády gimnázium tanára. Az utazás élményeiről, nehézségeiről, Firenze város kulturális sokszínűségéről is beszélgettünk, a továbbképzésen tanult új módszerek és ismeretek mellett. A videószerkesztés, a közösségi média használat, és az okos alkalmazások voltak a kurzusok témái, ahol kiváló trénerek oktatták a jelenlévőket. A csoportmunka különböző nemzetek pedagógusaival, a gyakorlatban kipróbált és alkalmazott ismeretek, mind kiváló alapot nyújtanak az itthoni oktatás színesítésére.

19:00 – Szép Álmokat: A kis mukk története

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a titkok kamrája

20:30 – Hitvalló:Rossa László

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A tudattalan működésmódja 1.   2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Az ellopott futár