Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 08. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel! -  Szabóné Kovács Teodóra - Református

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Iskolakezdésről, évszakokról, mobilozásról beszélgettünk Szanyi Zsanett, Szilágyi Gabriella, Nagy Andor, Koller Szilárd és Csányi Csenge diákokkal. Ismét a Sziládyból jelentkezünk diákokkal, akikkel őszről, iskolakezdésről és a mai gyerekek mobilozási szokásairól beszélgetünk. Ha középiskolás vagy és szívesen nyilatkoznál a rádióban írj a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és megoldjuk! Tartsatok velünk!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Oxford-Kreatív oktatás a középiskolában-beszélgetés Nagy Brigittával a Szilády gimnázium angol szakos tanárával. Az Erasmus+ program keretében Oxfordba utazott Nagy Brigitta angol szakos tanár, akinek már az utazása is meglepetéseket tartogatott. Megismerhetik az egyetemi város különleges helyszíneit, hangulatát, forgatagát. A képzés, amelyben Brigitta részt vett, számos szórakoztató, kreatív, jól megtervezett feladatot és új ötletet tartalmazott, amelyet érdemes a nyelvoktatásban is alkalmazni. A nemzetközi tanár csapat tagjai hasonló tanítási nehézségekről számoltak be, ezekben a kérdésekben is sokat tudott segíteni nekik a kurzus walesi előadója.(ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Zelenai Károllyal iskolapszichológussal, drogprevenciós szakemberrel beszélgetünk.

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Fantomok utaznak egy kísérleti űrhajó fedélzetén. Bemutatták a kiépítendő Mars-bázist.  Megalkották az ultraibolya, vagy ultraviola sugárzás mérő karkötőt. 160 éves matematikai problémát oldhattak meg. Látványos kísérlettel mutatták be, mit tesznek a növények, ha megsebesítik őket. Miért rázkódik meg a testünk, mielőtt elalszunk? Áttörés a rákdiagnosztikában: már műtét közben elkészülhet a szövettan. Megtalálták a szert, amelytől visszanő a fog. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Közös élmények kellenek! Béres Alexandra: "Az odafigyelés a másik szeretetén alapul, hogy észrevesszük az ő rezdüléseit. Sokszor azt veszem észre, hogy a hölgyek is, urak is belekerülnek egy monoton körforgásba, ahol már csak mennek a hétköznapok. Egy nőnek például érdemes hétvégére is szépen megcsinálni a haját, és zuhannyal indítani a napot, hogy friss illata legyen, nem meghagyni ezeket hétfőre a munkahelyre. Ahhoz, hogy a monoton körforgásból ki tudjunk törni, élményekre van szükség! A hétköznapokon folyton ugyanazt csináljuk, és közben az ember a legjobbat akarja a gyerekeinek, mindenkinek, csinálja-csinálja, és elvész az a vágya, hogy bármi is történjen vele. Ha viszont vannak élményeink, amik egészen apró dolgok lehetnek: egy kavicsdobálás a Dunába, egy őszi séta az erdőben, amit nem mindennap teszünk meg, vagy elmenni meginni egy forró teát együtt, akkor ezek feldobják a hétköznapokat. Ezek az élmények azok, amik alatt elkezdünk beszélgetni. Gyermekkoromból nekem azok az élmények maradtak meg, amikor a szüleim kirándulni vittek, együtt voltunk, sátoroztunk... Én is azt szeretném, hogy minél több közös élményt tudjak adni a gyerekeknek. Amikor a férjemmel ketten megyünk el valahova, az is egy teljes feltöltődés mindkettőnknek. Ilyenkor lehet kibeszélni témákat, amikor a hangulat is olyan körülöttünk, hogy meg tudunk nyílni. Pár perc alatt nem lehet megbeszélni dolgokat amik fontosak, arra idő kell, hogy az ember el tudja mondani hogyan érez, hogyan élte meg..." (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Csipkerózsika

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a titkok kamrája

 20:30 – Hitvalló: Schnell Ádám 1. rész

21:00 – Serkenj fel: Szabóné Kovács Teodóra - Református (ismétlés) és Lélekműhely: A hitről 2. 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Az ellopott futár