Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 08. 14. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Eve Curie - Madame Curie

5:30 – Serkenj fel – Balogh Róbert - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Augusztus 20. programjai. Délelőtt a Végh-kúriában kézműves programok, bor bemutató, folyamatos zene és egy kis gasztronómia is várja az érdeklődőket. Hagyományosan zászlófelvonásra és kenyérszentelésre is sor kerül a délelőtt folyamán. A délutáni programok a Sóstó partján már 15 órától elkezdődnek, a koncertek és bemutatók után 21 órakor lesz a tűzijáték. Újdonság, hogy idén a programok ideje alatt körbe lehet csónakázni a Sóstón, Rajcsány Betti a Halasi Média és Kultúra Kft. programszervezője beszélt a részletekről. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Polyák Lilla: "Pályám elején a karrier orientáltság sokkal jellemzőbb volt az életemben. Nagyon sokat dolgoztam, és nagyon fontos volt számomra, hogy mi a következő feladat. Amikor anya lettem, hirtelen minden másodlagos lett és megértettem, hogy ez a feladat most már egy életre szól, és mindennél fontosabb.  Szeretem a kezemben tartani a dolgokat.  Azt hiszem az elengedést nagyon erősen tanulom. Van az a pont az életben, amikor azt érzed, hogy nem tudod tovább irányítani, és akkor talán nem is kell. Alapvetően irányító típus vagyok, de tudok hátradőlni is, és nézni, hogy hogyan lesz magától. Egyre inkább a jeleket figyelem. Régebben nagyon határozott elképzeléseim és terveim voltak, és azokat mindig meg akartam valósítani, most már család centrikusabb vagyok, tehát a fontos dolgokra nagyon figyelek mindig, hogy a család, a magánélet legyen rendben, szakmailag pedig inkább sodródom. Gyógyító céllal használom a színpadot, nagyon sokat segített már nehéz helyzetekben. Ha előadás után becsukod azt az ajtót, ami ott kinyílt, akkor ez inkább segít, mert olyan mintha lenne egy folyamatos, nagyon jó pszichoterápia, amire te viszonylag rendszeresen jársz, és kezelve vagy. Én úgy találok vissza nagyon gyorsan magamhoz, hogy hazamegyek. Otthon vár a két gyerek, vár az egész élet, ami az igazi élet. Azért kell nagyon vigyázni szerintem az igazira, hogy ezek a különböző szerepek ne formájának át, vagy ne deformáljanak minket, ne veszítsük el általa önmagunkat, hanem még jobban megtaláljuk. Szerintem, ha jól használja ezt az ember, akkor többet tud a végén magáról. Azt gondolom, hogy az eszi meg az embert, amikor nem tudja letenni ezt a csomagot, és tovább pörög. Át kell élni egy pályán, hogy egy alakítás jól sikerült, egy másik pedig nem sikerült. Biztos vagyok benne, hogy ebben nagyon komolyan szerepet játszik az, hogy valami vagy nagyon nem való, vagy esetleg nagyon való az embernek. Ez utóbbi veszélyes lehet, mert amikor valami nagyon megtalálja az embert, és esetleg nem pozitív dolog, ami nagyon hasonlít, akkor azt gyakran mindenki más látja, csak az nem, aki benne van, hogy mennyire hasonlít. Ilyenkor olyan mértékű önkritikát kell gyakorolni, és olyan szinten kell lelki meztelenséget mutatni, amit a szégyenérzet gyakran megakadályoz, és sokszor emiatt nem születik meg az a bizonyos alakítás, mert nem meri az ember magának bevallani, hogy mennyire hasonlít."

12:00 – Retro magazin: Önindító:Váltás egyetem után - Feketű-Szabó Ivett

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Híd a Kwai-folyón angol-amerikai film - dr. Téglás Péter könyvajánlója.  Délkelet-Ázsia a második világháború idején. A japánok egy stratégiai szempontból igen fontos hidat építtetnek az angolokkal. Ha a híd felépül, az a szövetségesek nagyon sok katonájának életébe kerül. A tábor két részre szakad: a foglyok egy része rombolna, míg mások engedelmesen építenének. Mindeközben útnak indul egy kommandós egység, hogy felrobbantsa a hidat a Kwai folyón. Nicholson ezredes azt követeli, hogy embereivel tisztességesen bánjanak a japán fogvatartóik a burmai hadifogolytáborban a Burma-vasút építése alatt. Később mégis megszervezi, hogy emberei vasúti hidat építsenek az ellenségnek, miközben a táborból megszökött amerikai Shears hadnagy angol katonákkal elindul, hogy felrobbantsa a hidat. A tábor két részre szakad, az egyik fél építene, a másik fél rombolna. A híd az eredeti helytől távolabb elkészül, a kommandósok nagy nehézségek árán elérik a célterületet, és felszerelik a plasztikbombákat a víz alatt a támpillérekre. Pierre Boulle író háborús élményeit az 1952-ben kiadásra kerülő Híd a Kwai folyón c. regényében dolgozta fel, a könyv szolgál a film forgatókönyvének alapjául. „Colonel Bogey March”; Frank Joseph Ricketts hadnagy, alias Kenneth Alford 1914-es szerzeménye, a film világsikerű slágere. A film számos Oscar és egyéb rangos díjban részesült.

14:00 – Önindító:

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Rendkívül fontos a táplálkozás minősége az első 2 évben. Különleges volt-e Einstein agya? A pacemaker, amit nukleáris üzemanyag hajt. Hatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. A klímaváltozás jelentősen hozzájárulhatott a maja civilizáció bukásához.

19:00  - Szép Álmokat: Maja a méhecske

19:15 - Irodalom az Éterben: Dávid Antal - A szolgadiák

20:30- Hitvalló: Várszegi Asztrik 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Balogh Róbert - Református (ismétlés), Lélekműhely: Szándékos vakság - Félelem a megsemmisüléstől és a haláltól 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Jules Verne - A dunai hajós