Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 08. 08. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Eve Curie - Madame Curie

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: - dr. Téglás Péter könyvajánlója. Darabont - Hírszerző voltam Budapesten (Mihail Kamjacinin Atlantic press 2016.) Kulcsár István, alias Mihail Kamjanyicin ál-tényregénye feltehetően a legnagyobb és legsikeresebb bravúr a magyar irodalomban azóta, hogy Esterházy Péter 1987-ben Csokonai Lili néven megírta a Tizenhét hattyúkat. A szovjet hírszerzés Darabont fedőnevű ügynöke 1942-től rádión jelenti Moszkvának a magyar politikai és katonai vezetés legféltettebb titkait. A jóképű, huszonéves fiatalember divatos fotográfusként tűnik fel Pesten. Nappal eljegyzéseken és díszebédeken fényképez, esténként a háborúról az utolsó pillanatig illúziókat kergető felső középosztály sírva vigadó életét éli. Szinte természetes, hogy jó néhány pesti úri hölgy ágyában is megfordul a fiatal férfiak javarészétől megfosztott fővárosban, mígnem a parancsnokság kifejezett tilalma ellenére utoléri az igazi szerelem. Emberek és hadseregek sorsára kiható értesüléseit Darabont eleinte a Lipótvárosi Kaszinóban szerzi. Később a híres Arizóna mulató rendszeres látogatójaként is hozzájut fontos dokumentumokhoz a doni veszteségekről, Horthy kiugrási próbálkozásairól, a Zrínyi rohamlöveg fejlesztéséről, továbbá a zsidókérdés ,,megoldásáról", a védelmi építkezésekről. A csellel, pénzzel, zsarolással megszerzett információk forrásai között van Horthy Miklós hajdani tengerészcimborája, de van köztük jól értesült aranyifjú, titkos ügykezelő, hadiüzemi főmérnök is. A szerző kivételesen alapos kutatómunkájának köszönhetően ez az első magyarul megjelent, történelmi forrásanyagként is értékes írás arról, hogy 1942 és 1944 között hogyan működhetett nálunk csaknem zavartalanul a szovjet katonai hírszerzés. "Az olvasó azzal a jóleső érzéssel csukja be Mihail Kamjanyicin, alias szentmiklósi Miklóssy Ivor romantikus kalandregénynek álcázott tényregényét, netán tényregénynek álcázott romantikus kalandregényét, hogy remekül szórakozott, és még gazdagodott is. Lehet-e bármi fontosabb és több ennél, amikor egy irodalmi műről ítélünk?". „Az olvasó azzal a jóleső érzéssel csukja be Mihail Kamjanyicin, alias szentmiklósi Miklóssy Ivor romantikus kalandregénynek álcázott tényregényét, netán tényregénynek álcázott romantikus kalandregényét, hogy remekül szórakozott, és még gazdagodott is. Lehet-e bármi fontosabb és több ennél, amikor egy irodalmi műről ítélünk?” (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Zöldi Nikolett, a zeneművészeti egyetem opera szakos hallgatója mesél. Zöldi Nikit, városunk szülöttét sokan ismerik és szeretik, hisz ismerjük őt fellépéseiből, vagy akár az általa írt Caroline musicalből. De azt jóval kevesebben tudják, milyen hihetetlenül kanyargós az életútja, mennyi kitartó küzdelem előzte meg azt, hogy most végre a helyén van a SZTE Zeneművészeti karán. Mik is voltak ezek a küzdelmek, miért és hogyan kell vigyázni az énekhangra, nehogy tönkremenjen? Minderre választ kaphatnak, ha velünk tartanak!(ismétlés)

11:00 – Szépítők: A Szépítők következő adásában folytatjuk a beszélgetést Tallér Tünde kéz- és lábápoló szakemberrel, akivel a lábápolást elemezzük. Kiderül, hogy miért javasolt a pedikűr, milyen speciális eszközökkel történik, valamint az is, hogy miért veszélyes az otthoni pengés lábápolás.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Közlekedik a család, gyerekek és idősek a nyári közlekedésben. Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk a Közlekedik a család vetélkedő tapasztalatairól, és arról is, hogy nyáron mennyire kell figyelni a gyermekekre. A családon belül a példamutatás a legfontosabb a közlekedésben, a közlekedés szabályainak tanításában. A nyári közlekedés résztvevőiként az idősekről is szó lesz, illetve a magyar mentalitásról a japánokkal ellentétben.

14:00 – Sztárportré: Fenyő Miklós: "Megtanultam hallgatni akkor, amikor hallgatni arany." "Szeretek beszélgetni, megbeszélni, sőt akár rábeszélni is. Szeretném, ha a szavaimat úgy értelmeznék, ahogy én értelmezem, amikor mondom. Olyan helyzetekben, amikor tétje van annak, hogy megértsük egymást, hajlamos vagyok többször elmondani ugyanazt. Hallottam már olyat, hogy valaki azt mondta: Jó-jó, már háromszor mondtad. Elképzeléseim mindig voltak, és ezeket erőm, idegrendszerem és munkabírásom függvényében kiviteleztem. Vannak olyan elképzelések, amelyekből végül nem lesz semmi, csak arról nem szoktunk beszélni. Ha az ember falba ütközik egy önmaga által ragyogónak gondolt, vagy remélt tervével kapcsolatosan, akkor azt nehéz elengedni. Nem vagyok az elengedésnek a legavatottabb művésze, finoman szólva. Ha a falig eljut az ember, és azon nem tud végül áttörni - ami persze egy szimbolikus kifejezése annak, hogy végül le kell mondani egy gondolatról, ötletről, vagy elképzelésről -, akkor az hosszan eltart bennem. Nem tudok lemondani, illetve nehezen tudok. Végül muszáj, és ha muszáj, akkor muszáj, csak hosszan eltart bennem. Nem is olyan nagyon régen, volt egy olyan dolog, amiről le kellett mondanom, és az élet adott helyette egy másik nagyon hasonlót, ami még annál is jobb volt." Augusztus 25. Margitsziget! "Minden Margitszigeti koncertnek van címe, ez most a 21. lesz, és ennek most az a címe, hogy Soha abba ne hagyd!" (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Gitározás – hobbi – pályaválasztás - zenélés. Kiss Bernát gitárossal beszélgettünk arról, hogy hogyan szeretett bele a gitározásba és az autodidakta módon megtanult hangszer használatból hogyan lett komoly zenei tudás.   Az is kiderül, hogy milyen egyedi készítésű gitárt nyert a nyár folyamán Bernát egy  internetes versenyen és a Rocklife gitárosaként milyen ötletei és tervei vannak a jövőt illetően. Zeneileg Bernát mindenevő, amikor saját számokon dolgozik, szívesen használ különböző stílusokból kiragadható futamokat más zenei környezetben.

19:00 – Szép Álmokat: Maja a méhecske

19:15 – Irodalom az Éterben: Star Wars - Baljós Árnyak

20:30 – Hitvalló: Dr. Faragó István

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – Szándékos vakság – Szabad gyerek, reális felnőtt, gondoskodó szülő 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Joseph Heller - A 22-es csapdája