Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 08. 07. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Eve Curie - Madame Curie

5:30 – Serkenj fel – Bödecs Pál - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Jótékonysági koncert-Zöldi Nikolett szervező, Fodor Tamás énekes. Nemcsak énekelni jó, hanem adni is. Megismerhetik a Máltai Szeretetszolgálat részére rendezett jótékonysági koncert részleteit. Nikolett nemcsak énekel, színdarabot ír, hanem célként tűzte ki a jótékonysági éneklést is. A koncerten összegyűjtött pénzből segély csomagok átadására kerül majd sor, amelyen Nikolett és Tamás is részt fognak venni. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Fenyő Miklós: "Megtanultam hallgatni akkor, amikor hallgatni arany." "Szeretek beszélgetni, megbeszélni, sőt akár rábeszélni is. Szeretném, ha a szavaimat úgy értelmeznék, ahogy én értelmezem, amikor mondom. Olyan helyzetekben, amikor tétje van annak, hogy megértsük egymást, hajlamos vagyok többször elmondani ugyanazt. Hallottam már olyat, hogy valaki azt mondta: Jó-jó, már háromszor mondtad. Elképzeléseim mindig voltak, és ezeket erőm, idegrendszerem és munkabírásom függvényében kiviteleztem. Vannak olyan elképzelések, amelyekből végül nem lesz semmi, csak arról nem szoktunk beszélni. Ha az ember falba ütközik egy önmaga által ragyogónak gondolt, vagy remélt tervével kapcsolatosan, akkor azt nehéz elengedni. Nem vagyok az elengedésnek a legavatottabb művésze, finoman szólva. Ha a falig eljut az ember, és azon nem tud végül áttörni - ami persze egy szimbolikus kifejezése annak, hogy végül le kell mondani egy gondolatról, ötletről, vagy elképzelésről -, akkor az hosszan eltart bennem. Nem tudok lemondani, illetve nehezen tudok. Végül muszáj, és ha muszáj, akkor muszáj, csak hosszan eltart bennem. Nem is olyan nagyon régen, volt egy olyan dolog, amiről le kellett mondanom, és az élet adott helyette egy másik nagyon hasonlót, ami még annál is jobb volt." Augusztus 25. Margitsziget! "Minden Margitszigeti koncertnek van címe, ez most a 21. lesz, és ennek most az a címe, hogy Soha abba ne hagyd!"

12:00 – Retro magazin: Önindító: Magazinunkban dr. Gieszinger Péter gyógyszerész, PhD hallgató

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Darabont - Hírszerző voltam Budapesten (Mihail Kamjacinin Atlantic press 2016.) - dr. Téglás Péter könyvajánlója. Kulcsár István, alias Mihail Kamjanyicin ál-tényregénye feltehetően a legnagyobb és legsikeresebb bravúr a magyar irodalomban azóta, hogy Esterházy Péter 1987-ben Csokonai Lili néven megírta a Tizenhét hattyúkat. A szovjet hírszerzés Darabont fedőnevű ügynöke 1942-től rádión jelenti Moszkvának a magyar politikai és katonai vezetés legféltettebb titkait. A jóképű, huszonéves fiatalember divatos fotográfusként tűnik fel Pesten. Nappal eljegyzéseken és díszebédeken fényképez, esténként a háborúról az utolsó pillanatig illúziókat kergető felső középosztály sírva vigadó életét éli. Szinte természetes, hogy jónéhány pesti úrihölgy ágyában is megfordul a fiatal férfiak javarészétől megfosztott fővárosban, mígnem a parancsnokság kifejezett tilalma ellenére utoléri az igazi szerelem. Emberek és hadseregek sorsára kiható értesüléseit Darabont eleinte a Lipótvárosi Kaszinóban szerzi. Később a híres Arizóna mulató rendszeres látogatójaként is hozzájut fontos dokumentumokhoz a doni veszteségekről, Horthy kiugrási próbálkozásairól, a Zrínyi rohamlöveg fejlesztéséről, továbbá a zsidókérdés ,,megoldásáról", a védelmi építkezésekről. A csellel, pénzzel, zsarolással megszerzett információk forrásai között van Horthy Miklós hajdani tengerészcimborája, de van köztük jól értesült aranyifjú, titkos ügykezelő, hadiüzemi főmérnök is. A szerző kivételesen alapos kutatómunkájának köszönhetően ez az első magyarul megjelent, történelmi forrásanyagként is értékes írás arról, hogy 1942 és 1944 között hogyan működhetett nálunk csaknem zavartalanul a szovjet katonai hírszerzés. "Az olvasó azzal a jóleső érzéssel csukja be Mihail Kamjanyicin, alias szentmiklósi Miklóssy Ivor romantikus kalandregénynek álcázott tényregényét, netán tényregénynek álcázott romantikus kalandregényét, hogy remekül szórakozott, és még gazdagodott is. Lehet-e bármi fontosabb és több ennél, amikor egy irodalmi műről ítélünk?". „Az olvasó azzal a jóleső érzéssel csukja be Mihail Kamjanyicin, alias szentmiklósi Miklóssy Ivor romantikus kalandregénynek álcázott tényregényét, netán tényregénynek álcázott romantikus kalandregényét, hogy remekül szórakozott, és még gazdagodott is. Lehet-e bármi fontosabb és több ennél, amikor egy irodalmi műről ítélünk?”

14:00 – Tegnap néztük: (filmajánló magazin)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egyévi erőforrását. Hibrid delfin bukkant fel a Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Kauai szigetnél. Méhekkel vizsgálják Róma légszennyezettségét.  Izraeli kutatóknak sikerült megállítaniuk a rák terjedését. Kevesebb esélye van a demenciára, ha mértékkel fogyaszt alkoholt, mint ha egyáltalán nem iszik. Átprogramozott sejtekkel gyógyítanák a Parkinson-kórt. Bemutatták a jövő okos zenelejátszóját. Titokzatos rádiójeleket fogott az űrben egy brit-columbiai rádiótávcső. A NASA közzétette a felvételt, amin 'a Nap hangja' hallható.

19:00  - Szép Álmokat: A kétbalkezes varázsló

19:15 - Irodalom az Éterben: Star Wars - Baljós árnyak

20:30- Hitvalló: Mózes Áron 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés), Lélekműhely: Szándékos vakság – Szabad gyerek, reális felnőtt, gondoskodó szülő 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Joseph Heller - A 22-es csapdája