Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 07. 31. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Benczúr Vilmos - Vili a Dob utcából és Eve Curie - Madame Curie

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád – Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Gitártábor-Nánai Ádám szervező. Idén hetedszerre rendeztek gitártábort Kunfehértón, ahol kezdő és haladó csoportokra osztották a résztvevőket. Megtudhatják, mi mindent lehet elsajátítani technikailag, honnan hová lehet eljutni az intenzív gyakorlás során. A kiváló hangulat is a zene kísérője, különösen a záró esten, amikor mindenki megmutatja, mit tud és mit tanult a táborban. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Kautzky Armand: "Van akinek jól áll a farmer, valakinek nem. Van, akinek jól áll a mai divatos szűk, van akinek nem. Csak azért ne vegyünk fel szűket, mert most az a divat, ráadásul a színész egy kicsit példát is mutat a közönségének. Az ember odaáll a tükör elé, és jó alaposan végignézi magát. Különböző alkatok vagyunk, és nem csak fizikai alkatok, lelki alkatok is. Például én egy zakós ember vagyok alapvetően. Azt mondja József Attila: "Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat." Az igazi tükör mindig a másik ember. Lehet egy társ, lehet szülő, vagy a közönség is, de az már egy végső dolog. Azt gondolom, hogy ezt meg kell előzze az a folyamat, amiben az ember próbál önmagával amennyire csak lehet, tisztába kerülni. Voltam már több színházban tag - volt ahol majdnem 20 évig -, és kipróbáltam a szabadúszást is. Ha beállok most a tükör elé, akkor azt mondom, hogy leginkább arra vágyom, hogy annak a stílusnak, életszemléletnek, filozófiának, amit az elmúlt 30 évben magamévá tettem, megtaláljam azt a közösségét, ahol ezt igazán ki tudom virágoztatni. Szeretném, ha megtalálnának azok az emberek, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint én és együtt, közösen létrehoznánk egy új közösséget, egy új szellemiséget, egy új helyet."

12:00 – Retro magazin: Önindító: Ezen a héten Tóth Norbival, egy világlátott fiatalemberrel beszélgettünk itthoni és külföldi munkatapasztalatairól.

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Miért buknak el nemzetek - A hatalom, a jólét és a szegénység eredete (Dragon Acemoglu - James A. Robinson HVG könyvek 2013.) - dr. Téglás Péter könyvajánlója. Daron Acemoglu és James A. Robinson nagyon egyszerű, de annál fontosabb alapkérdéseket feszegetnek: Miért gazdag az egyik ország, és miért szegény a másik? Mivel magyarázható a nemzetek eltérő fejlődése: kulturális különbségekkel, vagy a földrajzi, éghajlati adottságokkal? Világsikerű könyvükben új megvilágításba helyezik eddigi elképzeléseinket a világ egyenlőtlen fejlődéséről. Tizenöt éves közös kutatásuk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a nemzetek társadalmi-gazdasági jóléte vagy elszegényedése elsősorban az intézményi, hatalmi struktúrától függ. Számos történelmi példát vonultatnak fel, a Római Birodalomtól kezdve a maja városállamokon, a középkori Velencén, a Szovjetunión, Latin-Amerikán, Anglián, Európán és az Egyesült Államokon át egészen Afrikáig, hogy igazolják új politikai gazdaságtani elméletüket. A történelmet, a politikatudományt és a közgazdaságtant remekül ötvöző, magával ragadó mű mindannyiunk számára tanulságokkal szolgál a fejlődés kérdéseiről.

14:00 – Tegnap néztük: A legényanya – vígjáték, politikai szatíra. A szocializmusban játszódó magyar film egy kis falu – ahol minden férfit Bélának hívnak – életét felfordító keresztnév választás (Józsi) és egy férfi terhesség körül bonyolódik, tele helyzetkomikummal, emlékezetes mondatokkal, és kitűnő stábbal.

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Az EU négy újabb műholdját állították pályára. Folyékony víz jelenlétére utaló bizonyítékokat találtak a Marson. A Naphoz nagyon közel küldenek egy űrszondát. 120 napig is a levegőben maradhat egy új robotrepülő. Elkészült a műanyag zacskó, ami megmentheti a környezetet. Már okos telefonnal is diagnosztizálhatunk agysérülést. Szenzációs eredmény: visszafordították az öregedést.

19:00  - Szép Álmokat: Álmok köntöse

19:15 - Irodalom az Éterben: Star Wars - Baljós árnyak

20:30- Hitvalló: Vincze László 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés), Lélekműhely: Szándékos vakság - A szándékos vakság területei. 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Joseph Heller - A 22-es csapdája