Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 04. 20. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Babits Mihály - Az írástudók árulása

5:30 – Serkenj fel! : Bödecs Pál – Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: A próbaérettségik rendszeréről és hasznáról mesélnek Nagy-Kálózi Mónika, Németh István és Rontó Luca Sziládys pedagógusok. Egyre divatosabb és egyre több középiskola működteti a próbaérettségik rendszerét. Nem kötelezőiskolai feladat, nagyon sok plusz munkával jár tanároknak, diákoknak, mégis egyre népszerűbb a dolog. Miért is? Mert rendkívül hasznos! Erről mesélnek a Sziládys pedagógusok részletesen, tartsanak velünk!(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin- Mongying show

10:00- S’örömkonyha: Régi halasi éttermek, programok - Illés Lajossal.  Mai műsorunkban időutazáson veszünk részt. Illés Lajos vezet vissza minket a 70-80-as évekbe, az akkori éttermek, programok világába. Ezen kívül mesél a receptgyűjteményéről, mely megvásárolható a Thorma János Múzeumban. Tartsanak velünk! (ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Óriási lyukak nyíltak a Nap felszínén. Növényeket virágoztatna és selyemhernyókat keltetne a Holdon Kína. Focipálya méretű "takarítóhajóval" tisztítanák meg az óceánokat. Ügyetlenebbek lesznek a gyerekek a mobilozástól. Hogyan csökkenthetjük a nyugalmi pulzust. Miért csíkos a zebra, és miért van tele az autója rovarokkal. Miért hisszük el a bűvésztrükköt. (ismétlés)     

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Mészáros András

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: Az utolsó szamuráj - dr. Téglás Péter filmajánlója. A film rövid történeti tényállása: A polgárháborúnak vége. Az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség - az ő katonaerényei - itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek Japánba kell utaznia, ahol a fiatal, Amerika-barát császár modern hadseregébe kiképzőtisztnek szerződteti. Az új haderőnek a régi hagyományokat tisztelő és követő szamurájokkal kell leszámolnia. Az első csapást maga Algren vezeti. Az elkapkodott előkészületek miatt hiába a modern fegyverzet, a szamurájok diadalmaskodnak, és Algren fogságba esik. A szamurájok parancsnoka (Katsumoto (Vatanabe Ken), azonban nem végez az idegennel, hanem megpróbálja megismerni. Az amerikai pedig lassan megtapasztalja, hogy a szamurájok értékrendje sokkal közelebb áll hozzá. John Men Az utolsó szamuráj igaz története című, 2011. évben kiadott könyvéből azonban megtudjuk, hogy a a film cselekmény történetének kevés köve van a valósághoz. A szerző szerint a film “csodaképpen megalkotott, jól tagolt tükörcsarnok, melyben ügyesen illeszkednek a valóság és a képzelet darabkái, hogy a nyugati ízlésvilágnak megfelelő történetté álljanak össze. A XIX. századi Japán, a korábbi elzárkózásból kitörve, az úgynevezett Meidzsi-restauráció során radikális politikai és szociális átalakulást valósított meg. A restauráció a 19. század második felében végbemenő reformsorozat, amely az Edo-kor végét és a Meidzsi-kor kezdetét jelentette. Ennek során Japán kinyitotta kapuit a világ felé, létrehozták az első alkotmányt, minisztériumok alakultak, létrejött az első parlament, az iparban és az oktatásban is jelentős fejlődés mutatkozott. A modernizáció azonban nem mehetett végbe súlyos társadalmi konfliktusok nélkül, véres és önpusztító polgárháborúk törtek ki (pl. Busin háború). (ismétlés)

14:00 – Talpig Civilben: Beszélgetés Czagány-Mákosné Móczár Gertrúddal a Kunfehértói Általános Iskoláért Alapítvány és az iskola működéséről. Arról beszélgettünk az iskola igazgatónőjével, hogyan támogatja az alapítvány az iskolai programokat, honnan származnak a bevételei és kiket támogat a befolyt összegből. Szó volt az iskolában zajló felújítási munkálatokról, a soron következő rendezvényekről és az iskola településsel egybefűződő életéről is. (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Önindító magazinunkban dr. Gieszinger Péter gyógyszerész, PhD hallgató. Műsorunk vendége Gieszinger Péter volt, aki olyan szakmát választott, melynek értelme, haszna, látszata és jelentősége is van. Gyógyszerkutatással foglalkozik, mely sokak életét könnyítheti meg a közeljövőben. Péter beszél hivatásáról, az iskolai évekről és a jövőbeni terveiről is a műsorban. Tartsatok velünk, érdemes! (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: Varázscipellő

19:15 - Irodalom az éterben: Alexadre Dumas - Emma Lyonna

20:30 – Hitvalló: Szalai Viktor

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Buda László: Mit üzen a tested, mit üzen a lelked? 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien -  A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége