Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 02. 10. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann: A varázshegy

5:30 – Serkenj fel! : Hozdik Zsolt és Kőhegyi Dániel - Katolikus

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – Érdekes Emberek: Varga Bence városunk szülötte mérnök menedzsere az önvezető autókat irányító programfejlesztő cégek legnagyobbikának. Mesél életútjáról és a világ számára óriási ugrást jelentő önjáró autókról. Bence a volt sziládys, majd BME-s mérnök-informatikus fiatalember igen korán kezdett el dolgozni a mérnöki fejlesztés - tervezés területén. A több éves svájci-magyar munkahelyi ingázás után, hívő halasi családjának nagy örömére végre hazaköltözik Magyarországra, erősítve a tehetséges fiatal mérnök generációk sorát hazánkban. A világot lázban tartó legizgalmasabb terület ma az önjáró, vagy okos autók piaca, ennek legnagyobb irányító szoftverfejlesztő cégének, az AdasWorksnek  mérnök- menedzsereként mesél Csányi Ágnes riporterünknek, milyen is egy ilyen autó. Megtudjuk, hogy fejlesztésüknek köszönhetően nem csak a gazdagoké lesz ez rendkívül biztonságos vezetési technológia, mely a közlekedési balesetek több mint 90%-át ki fogja küszöbölni. Miért szuperbiztonságos – azaz ÜBER-ÉBER, miért energia és időtakarékos, környezetkímélő és praktikus egyben. A legközelebbi bemutatója 2017 januárjában lesz Las Vegasban, felhasználva a mesterséges intelligencia lehetőségeit. Semmiképp ne maradjanak ki ebből a témából!(ismétlés)

9:00 – Talpig Civilben: József Attila Irodalmi Kör - Sári Katalinnal beszélgetünk. Egy éve jelent meg a Fénycseppek kötet. Rendhagyó irodalomórákkal járja a város középiskoláit a József Attila Irodalmi Kör. Beszélgetés az irodalmi kör vezetőjével a kör múltjáról és jelenéről. Szavalóverseny lesz a kötet verseiből.(ismétlés)

10:00- Mongying show: (ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Somogyi Laci költő és közgazdásszal, no és a József Attila irodalmi kör egyik fő motorjával beszélgetünk. Hogy kerül a csizma az asztalra? No és, hogy lesz és miért közgazdasági egyetemi hallgató egy ifjú költő? - Kérdezhetnénk. Pedig a válasz egyszerű és érthető. Megtudják, akik velünk tartanak! No és azt is milyen belső úton jár városunk szülötte, milyen mély és hasznos tapasztalatokat szerzett ezen az úton. Végül természetesen beszámol a József Attila irodalmi kör most induló "Cselekvő szeretet" című új pályázatáról is, feltétlenül tartsanak velünk! (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00- Klasszikusok órája: Puccini: Bohémélet. A szöveget Henri Murger „La vie de Boheme” című műve nyomán, Puccini útmutatásait követve írta a két librettista Luigi Illica és Giuseppe Giacosa . Zenei világát sokan már-már operett könnyedségűnek tartják, s ennek tulajdonítják az opera töretlen népszerűségét -  inkább azt mondhatnánk, légies, mint egy pasztellkréta-kép. Szünetek nélkül másfél órás a játékidő, ami igen rövidnek számít a szokásos két-két és fél órás operákhoz képest, különösen négy felvonás esetén. Játszódik Párizsban, 1830 körül. Az akkori kallódó fiatal művészek életéből ragad ki vidám, keserédes és tragikus pillanatokat, melyek egy költő és egy varrólány szerelmének egy éve köré csoportosulnak. Ma a Bohéméletből másodszor hallhatnak részleteket az operakedvelők.

18:00 – Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: Vuk

19:15 – Irodalom az Éterben: Homérosz - Odüsszeia

20:00 – A hit kapuja:  Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása (Mária Rádiótól átvett műsor)

21:00 – Serkenj fel (ismétlés)

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Stone, Irving - A görög kincs