Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2017. 08. 16. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:Kepes András - Könyvjelző és Howard Spring - Tövis és borostyán

5:30 – Serkenj fel!- Friebert Tibor - Baptista

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Honti Irénke mesél Jeszenszky Péter 810km-es zarándokfutásáról Wittenbergbe: Honti Irénke evangélikus lelkésznő beszámol a halasi Jeszenszky Péter ultrafutó 810 km-es reformáció 500.-dik ünnepének szentelt zarándokfutásáról. Napi 55 km-ről van itt szó 15 napon keresztül, Budapesttől Wittenberg-ig. lrénke segítségével megismerjük a zarándokfutás ötletének megszületését, a megvalósítás menetét és a futás tervezett állomásait. Hamarosan közvetlenül a futóval, Péterrel fogunk kapcsolatba lépni, hiszen a közismerten szerény evangélikus hívő férfi célja evvel a futással nem a versenyzés, hanem a reformáció értékeire való figyelemfelhívás, illetve a mozgás örömére, meditatív gyógyítóhatására, spirituális szerepére való figyelem felhívás!  Az augusztus 12-25.-ig tartó zarándokfutás eseményeit a - Reformáció 500 emlékfutás - facebook oldalon is követheti mindenki, szurkoljunk együtt Petinek!(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – 153-Lélkemód magazin: Böjte Csaba testvér srácai nyári vakáción Fehér Péter keresztapánál. Kovács Angelo-val beszélgetünk, aki céltudatos tíz év körüli fiatalember Nagyszalontáról, a Dévai Gyermekmentő Alapítvány egyik gyermekotthonából. Testvérével együtt nyári vakációját tölti Fehér Péter családjánál városunkban. Három évesen került z otthonba, közel hat éves kora óta aktív segítője a házimunka ráeső részének és pontosan tudja, habár a tanulás nem épp könnyű és élvezetes időnként, de jövőjének kulcsa, hisz szakász szeretne lenni. Hogy hogyan is telik az élet egy otthonban, és milyen szép tervei is vannak Angeló-nak, megtudhatják, ha velünk tartanak!

11:00 – S’Örömkonyha:Az olasz konyha titkos összetevői. Az olasz konyha mindig világhírű volt, de soha olyan fénykorát nem élte, mint napjainkban. Mi lehet ennek az oka? Mit tudnak ők, amit mások nem?Ha a világ bármely pontján bemegyünk egy étterembe, és az étlapot böngészve felfedezünk legalább egy olasz ételt, nagy valószínűséggel azt választjuk, anélkül hogy döntésünk okát firtatnánk. Kiss Tamás mesterszakács elárulja,miért ennyire népszerűek az olasz konyha összetevői, néhány recepttel, kulisszatitkokkal. Igazi Olasz-Toszkán hangulat, tartsanak velünk!

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Straub Dezső! Járnak-e a fiatalok színházba? Mi köze a stand-upnak a kabaréhoz? Milyen élményeket rejt az arcunk, és hogyan hívhatjuk elő azokat? Beszélgetésünkben ezeket a témákat sok-sok szívmelengető anekdotával tette emlékezetessé Straub Dezső színművész, a Vidám Színpad művészeti vezetője. A Jászai Mari-díjas színész pályafutása hivatásos táncdalénekesként indult, de volt már riporter, gyógyszerkészítő, és optikai laboráns is. Operett-musical szakon diplomázott a színművészetin, ezután a József Attila Színházban, Bodrogi Gyula mellett kezdte el a szakmát. 1982-től a Vidám Színpad, 2004-től a Budaörsi Játékszín tagja, de rendszeresen játszik a Karinthy Színházban és a Mikroszkóp Színpadon is, mint konferanszié. A színészet mellett íróként, koreográfusként, rendezőként több mint ezer televíziós produkcióban dolgozott már. Az idén éppen 65 éves Vidám Színpad művészeti vezetőjével ennek apropójából ültünk le beszélgetni. A színházi szakember rávilágított arra, hogy a praktikummal átitatott világunkból valami elveszett: "Ma minden le van csupaszítva, kvázi a sallangot levették róla. Ezt a sallangot hívták régen úgy, hogy kultúra... Ettől volt a dolog színesebb és több." Kijózanító véleményét árnyalva viszont nagyon jó reménységet adott a következő generációkra nézve. Tapasztalata szerint ugyanis a leegyszerűsödési folyamat megfordulni látszik, és egyre népszerűbbek a fiatalok körében is ma már a színházi, a stand-up, vagy a kabaré jellegű műsorok. A színészi hivatásról is gondolkoztunk. Egy szerep átélésénél a kulcs, szavai szerint a saját élmények felidézése. Amit egyszer szerinte megélt az ember, az "rajta van az arcán" és előhívható újra. "Ha fel tudsz idézni egy pillanatot, egy olyan tragédiát, gyönyörűséget, ami az arcodon akkor maradandó nyomot hagyott, akkor nem kell csinálni semmit, látszik minden magától." Az érzelmek borzasztóan közel vannak egymáshoz: A nagy szomorúság is könnyen átfordítható nevetésre. Ehhez példaként Királyhegyi Pálról mesélt el egy tragikus, mégis rettentő vicces anekdotát. A Vidám Színpadon folytatott munkájára térve, egy izgalmas új darab előkészületéről is beszélt. Erről egyelőre annyit tudhattunk meg, hogy a Bon-Bon együttes ötletei alapján, a legismertebb dalaikat tartalmazó színpadi feldolgozás készül. Magánéletével kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy lehet, hogy egy "öregember" néz vissza rá a tükörből, de belül erős negyvenesnek érzi magát. Kiderül, hogy mi mindent tesz meg a kívánt külső eléréséért a népszerű színész. További sok-sok érdekesség a Sztárportré interjújában.(ismétlés)

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A 2017-es katolikus nyári táborokról, kirándulásokról mesél dr. Finta József plébános, érseki helynök. dr. Finta József plébános, érseki helynök nagy örömmel és lelkesedéssel mesél az idei nyári gyermektáborairól, a 3. évtizede zajló bugaci egyházmegyei illetve a kővágószőlősi ifjúsági táborokról. A rendkívül fontos önismeret és közösségépítés volt a célja mindkét tábornak a jézusi szeretet megismerése mellett. Hallhatunk az idei kolping kirándulásról is Erdélyben, és természetesen ha még nem tudtuk, megismerjük azt is, mi is az a kolping! Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Talpig Civilben: Zöld-Híd Halas Egyesület- Mongyi Marianna. Minden más lenne a mai ember életében, ha nem veszítette volna el közösségét, vagy legalább mélyebb érdeklődését és vonzódását a természet iránt. Sokaknak ez persze nem probléma, mert megbecsülik, ápolják mindazt, ami a környezetükben található. Mégis: sok az eldobált szemét, a megrongált fák, bokrok, parkok, és nagyobb az érdeklődés mindazok felé, ami virtuális, kézzel nem fogható. Él városunkban egy óvónő, Mongyi Marianna, akinek egy sorsfordító életesemény után a természetes környezet óvása vált szívügyévé. Hogy ezt miként végzi, milyen eredményességgel, milyen tervek és eszközök birtokában, milyen módon működik az általa létrehívott Zöld-Híd Halas Egyesület; erről beszélgetünk. Reméljük, a műsor után másként tekintenek természetes környezetükre! Jó rádióhallgatást kívánunk!(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: A hercegnő és a kobold

19: 15 – Irodalom az Éterben:  Herriot James – A repülő állatorvos

20:00 – Lélekműhely: A büntető készenlét-séma 19. - Hogyan váljak érzelmileg éretté? Lépések a fejlődéshez V. A fejlődésre való képesség feltételei – hogyan fejlődhetek? Lengyel terapeuta az érzelmi fejlődésről. 4. Belátás, az igazság rám eső részét magamra veszem. 5. Ellehetetlenülés. 6. Tudatosság.

21:20 – Életutak: Fekete Ágnes riportja: Papp Vilmos nyugalmazott kőbányai lelkészt hallhatják.

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:J. R. R. Tolkien: A hobbit