Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tudomány mai állása - Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Műsorvezető: 2020. január 21. kedd, 11:25 Meghallgatva: 589 alkalommal

Nem öregszik a több mint ezer évig is elélő páfrányfenyő. Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre és egész életében a kórokozók, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. https://www.origo.hu/tudomany/20200114-rendkivul-ellenallo-esezer-evig-is-elel-de-az-ember-akihalas-szelere-sororta.html


Több évtizedes, az immunrendszerrel kapcsolatos rejtélyt oldottak meg magyar tudósok. Dr. Pál Gábor, az ELTE TTK Biokémiai Tanszékének docense vezetésével felfedezték, hogy a számos, súlyos betegséget okozó mikroba által termelt ekotin nevű fehérje az immunrendszer védekező mechanizmusait kijátszva képessé teszi a kórokozót arra, hogy életben maradjon a vérben. Kimutatták, hogy az ekotin egymagában megbénítja szervezetünk legalább három mikrobaölő rendszerét. A támadó mikrobák fegyverének beazonosításával és az ekotin semlegesítésével azonban felülkerekedhetünk a kórokozókon! Az eredményeket az egyik rangos tudományos lapban közölték.
https://www.origo.hu/tudomany/20200114-tobb-evtizedes-rejtelyt-oldottak-meg-magyar-tudosok-mikrobak.html


tuTíz évvel is tovább élhetünk egészségben, ha néhány dologra odafigyelünk. Moderált alkoholfogyasztás, normális testtömeg index és napi 30 perc mozgás a kutatók szerint már elég lehet ahhoz, hogy életünket meghosszabbítsuk. Egy brit tudományos újságban publikált tanulmány szerint akár tíz évvel is tovább élhetnek egészségben azok az emberek, akik korábban nem dohányoztak, nem voltak túlsúlyosak és nem ittak sok alkoholt.
https://hvg.hu/elet/20200112_Tiz_evvel_is_tovabb_elhetunk_egeszsegben_ha_nehany_dologra_odafigyelunk


Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember. Az egyik gyártó olyan kontaktlencsét fejlesztett, amellyel viselője egy sor szuperképességhez jut. A találmány a kiterjesztett valóságot használja. A cég szerint találmányuk az első olyan fejlesztés, amely a látás javítása mellett a tájékozódást is segíti: ha a behelyezik a szembe, a viselője úgy érzékeli, mintha egy kisebb képernyő jelent volna meg előtte, sok információt megjelenítve. Még a sporteredmények is követhetők általa, emellett éjjellátóként is működik, a lencse ugyanis képessé teszi az emberi szemet, hogy a rossz fényviszonyok ellenére is fókuszálni tudjon.
https://hvg.hu/tudomany/20200116_mojo_vision_okos_kontaktlencse_latasjavitas_kiterjesztett_valosag


Összefüggést találtak a burnout és a szívritmuszavar között. Amerikai kutatók eredményei szerint összefüggés mutatható ki a kiégés (burnout szindróma) és a szívritmuszavarok, különösen a pitvarfibrilláció előfordulási gyakorisága között. Három amerikai egyetem közös kutatócsoportja, az egyik kardiológiai folyóiratban közölte hosszú időtartamú (25 éves) vizsgálatának eredményeit.
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/osszefuggest_talaltak_a_burnout_es_a_szivritmuszavar_kozott?fbclid=IwAR1q2sytxdi-9cBPpEejUS0XYNlSSBFyhK_dDTGn3omNkjBsqyE_wmEBjV4


Elkészültek az első élő, öngyógyító robotok. Amerikai kutatók olyan robotokat építettek, melyek nem fémből készültek, így drótok sincsenek bennük: élő sejtek működtetik őket. "Új korszak kezdődik" – mondják. Békák sejtjeinek felhasználásával élő, emellett programozható gépeket hoztak létre a Vermonti Egyetem kutatói. A milliméternél is kisebb szerkezetek kommunikálnak egymással, és ha kell, össze is kapcsolódnak – ismertette a nem mindennapi munkát az egyik tudományos lap. A fejlesztés talán hangsúlyosabb része, hogy a Xenobotnak nevezett robotkákat egy szuperszámítógép alkotta: a kutatók 500-1000 sejtet felhasználva arra utasították az eszközt, hogy tervezzen belőlük valami használhatót – a gép pedig erre gondolt.
https://hvg.hu/tudomany/20200116_elo_robotok_organizmus_beka_ossejt?fbclid=IwAR3hLzzq9oJwYY0d19Ab6UB3jQpoKpQWJp0H_S5sFrGUgGMtj_5C6qN38Og


Áramtermelő szobabicikli. Egészséges, hasznos, praktikus, és még spórolhatunk is vele, itt a szobabicikli, ami képes egész nap ellátni lakásunkat árammal, ehhez nem szükséges semmi más, csak 60 perc tekerés!
https://www.agraroldal.hu/ingyen-aram-tekeressel.html?fbclid=IwAR2E2MrhkKQjX4L_q8B3jn9gLdFgm1MXHtgc8TQlYn957VBh8ZzcgHa0FAc


 

Adás hallgatása