Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tudomány mai állása - Speciális izmok alakítják ki a kérlelő kutya-tekintetet

Műsorvezető: 2019. július 09. kedd, 11:31 Meghallgatva: 537 alkalommal

Hatalmas ókori palotát hozott felszínre a szárazság. Egy 3400 éves palotát azonosítottak az észak-iraki Kurdisztán térségében, Kemune régészeti lelőhelynél. A maradványok a hosszú szárazságnak köszönhetően kerültek elő egy vízgyűjtő medencében. A Tübingeni Egyetem csapata szerint a legkevesebb 2000 négyzetméteres épület az ókori mezopotámiai birodalom, Mitannihoz tartozott. https://24.hu/tudomany/2019/06/28/okori-mezopotamia-palota/

Visszavadítanak magyar erdőket egy természetvédelmi program keretében. Egy kísérleti program keretében ökológusok a gazdasági tevékenység alatt álló erdőkben egy-egy területet "visszavadítva" természetesebb, az idősebb őserdőkre jobban hasonlító erdőállomány kialakítását segítik Magyarországon. A természetes erdőket és az őserdőket a klímaváltozás is kevésbé érinti, amellett, hogy megőrző helyei a biológiai sokféleségnek ezek a területek.
https://hvg.hu/elet/20190704_Visszavaditanak_magyar_erdoket_egy_termeszetvedelmi_program_kereteben

22 millió facsemetét ültetnek Magyarországon. Egy központi program keretében a facsemeték elültetése 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent. Ezen felül már kb. 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adtak ki engedélyt idén, jelenleg elbírálás alatt van még 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem. https://hvg.hu/elet/20190321_22_millio_facsemetet_ultet_a_kormany

Speciális izmok alakítják ki a kérlelő kutya-tekintetet. Aki nézett már kutya szemébe, az tudja, mennyire ártatlanul tudnak ránk pillantani, főként, ha valamit el akarnak érni nálunk. Egy most megjelent kutatás szerint ez nem véletlen, hanem a háziasítást követő válasz a velünk való együttélésre. Egy angol-amerikai kutatócsoport végezte ela kutyák és a farkasok arcizmainak összehasonlítását.
https://ng.hu/tudomany/2019/06/28/a-kutyak-specialis-izmot-fejlesztettek-a-kiskutya-tekintethez/

Az elektromos cigaretta károsíthatja az agyi őssejteket. Az elektromos cigaretta rövid távon is károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket, stresszválaszt váltva ki az idegi őssejtekben – derült ki a Riverside székhelyű Kaliforniai Egyetem tanulmányából. Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében. https://hvg.hu/tudomany/20190704_elektromos_cigaretta_e_cigi_hatasa_agyi_ossejt_karosodasa

Könnyen túléli a nagy sugárzást az űrpenész. Nem gondolná az ember, de a Nemzetközi Űrállomáson ugyanúgy gond van a penésszel, mint bárhol máshol: az űrhajósoknak figyelniük kell arra, hogy ne legyen belőle túl sok, ami már árthat az egészségüknek. Azon a ponton például, ahol az edzéshez használt ruhákat szokták kiakasztani, rendszeresen penészedik az állomás egyik paneljének fala. Egy friss kutatás, amelyet az Asztrobiológiai Tudomány Konferencián ismertettek, arra az eredményre jutott, hogy a penész még annál is szívósabb lehet, mint gondoltuk: az emberi szervezetnél kétszázszor magasabb sugárzást képes elviselni.
https://24.hu/tudomany/2019/07/02/nemzetkozi-urallomas-urpenesz-sugarzas/

Új módszert találtak az idegen élet keresésére.  A tervek szerint 2019-ben induló James Webb űrtávcső képes lesz analizálni az exobolygók légkörét. Az objektumok atmoszférájának elemzése azért kiemelten fontos, mert bizonyos gázok jelenléte az élet létezését bizonyíthatja.
https://24.hu/tudomany/2018/01/25/uj-modszert-talaltak-az-idegen-elet-keresesere/

Ronthatja a meteorológiai mérések pontosságát az 5G mobilhálózat. A tudósok után az amerikai meteorológusok is kongatják a vészharangot az 5G miatt. Úgy vélik, az új típusú mobilhálózat gondot okozhat az időjárási adatokat és vészhelyzeteket is jelző műholdaknál. Megzavarhatják az 5G-s hálózatok az időjárási műholdakból származó jeleket, melyek kulcsfontosságú információkat továbbítanak a meteorológusok számára – lényegében ez áll tucatnyi szakmai szervezet, köztük például az amerikai geofizikusok, valamint az amerikai meteorológiai társaság által is aláírt levélben.
https://hvg.hu/tudomany/20190628_5g_mobilhalozat_meteorologia_idojaras_elorejelzes_muhold

Pluszcsont nőhet a koponyára, ha túl sokat mobilozunk. Mintegy 1200 röntgenfelvételt vizsgáltak meg abban a kutatásban a szakemberek, melyből kiderült, a testünk igyekszik kompenzálni, hogy állandóan előrehajtjuk a fejünket. Az ausztrál Sunshine Coast Egyetem kutatói egy különös dologra lettek figyelmesek: a biomechanikai kutatás során azt tapasztalták, hogy az alanyok koponyájának hátsó részén egy apró, szarvszerű csontkinövés jelent meg.
https://hvg.hu/tudomany/20190620_koponya_okostelefon_csontkinoves_csontvaz

Öt év múlva már nem fogunk okostelefonokat használni. Okostelefonok nélküli jövőt vizionál az egyik nagy telefongyártó cég, amelynek vezetője szerint az elmúlt tíz év volt az okostelefonok kora, most valami más következik.  A szakember úgy véli, az új korszak már az idei évben elkezdődik, miután lassan integrálódnak az internetes eszközök, az 5G és a mesterséges intelligencia. A fejlesztők szerint az okostelefonok immár elérkeztek a határaikhoz, ezért is terveztek valami újat.
https://hvg.hu/tudomany/20190705_samsung_velemeny_dj_koh_vege_az_okostelefonok_koranak?fbclid=IwAR2sSGKVoUVXJ8G5KFiYkBKUc_voKXf5iK58dwKXoVVM0CNTskLVWb8A_NI
 

Adás hallgatása