Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A közelgő ünnepekre ajánlott könyvek: dr.Téglás Péter ajánlója

Műsorvezető: 2018. december 18. kedd, 13:07 Meghallgatva: 668 alkalommal

Gárdos Péter: Hét mocskos nap (2018.) Mekkora hullámokat vethet egy apró rezdülés a történelem folyamán? Miként kapcsolódhat össze egymást nem is ismerő emberek sorsa? Hét nap, három család és egy viharos évszázad története tárul elénk Gárdos Péter új regényében. Vajon mi köze egymáshoz a Berlinben tanuló ifjú Szende Pálnak ahhoz a Szvetlana Tureckajához, aki a ’30-as évek Moszkvájában egy végzetes estén éppen a szovjet titkosszolgálatot vezető Berija autójába szállt be? Hogyan kapcsolódik az életük a zsidó Bódai Eszterhez, aki ’45-ben a budapesti gettóban próbálja túlélni a II. világháború borzalmait? Gárdos Péter sok szálon futó és több idősíkon játszódó regényéből kiderül, hogyan függnek össze egymással a bagatell jellemhibák és a végletes emberi aljasság, az ártatlan erotikus vágy és a szexuális szadizmus, a kisemberek hétköznapjai és a mindent uralni akaró hatalom törekvései. A Hét mocskos nap az élet apró esetlegességeiről és brutális szörnyűségeiről mesél, miközben azt kutatja, mi mindenen múlhat egy ember élete.
Brewster Ralph: Hontalanul Budapesten 1940-1944 (Corvina Kiadó 2018.)
Ralph Brewster könyve négy háborús év krónikája egy rejtőzni kényszerülő, a kultúra és művészetek iránt mélyen érdeklődő amerikai szemszögéből. Brewster, az olasz útlevéllel rendelkező amerikai világpolgár hontalanná válik, mert nem kíván Mussolini oldalán harcolni. A különleges utazó magyarországi bujkálásának dokumentum értékű története az 1940-és évek magyar társadalmának eddig még fel nem tárt, ismeretlen szeletével ismertet meg.
Viet Thanh Nguyen: A szimpatizáns (Alexandra kiadó 2018.) 1975 áprilisában Saigonban teljes a káosz. Az utcán a kijárási tilalom ellenére emberek rohangálnak, mindenki elkeseredetten próbál menekülni, mielőtt végképp elszabadulna a pokol. Eközben pazar villájában a dél-vietnami hadsereg egyik tábornoka whiskyt tölt magának, és hűséges századosa segítségével összeállítanak egy listát, amely sokak számára az életet jelentheti: egy listát azokról, akik felkerülhetnek az utolsó repülőgépre, amely elhagyja Saigont. Az évtizedes harcokban megedződött tábornoknak fogalma sincs arról, hogy a menekültek között egy kém is velük tart, a vietkongok kettős ügynöke, aki minden lépéséről informálja az ellenséget. Azt pedig végképp nem sejti, hogy ez az ember pont az, akit mindenkinél lojálisabbnak hitt.

Adás hallgatása