Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A Tudomány mai állása - Elkészítik a Titanic pontos mását, amely vízre is száll

Műsorvezető: 2018. október 30. kedd, 07:47 Meghallgatva: 590 alkalommal

Elindult egy űrszonda a Merkúrhoz. Elindult a napokban az európai-japán BepiColombo űrszonda a Naphoz legközelebb keringő bolygóhoz, a Merkúrhoz. Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) által közösen indított szonda fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek.
https://hvg.hu/tudomany/20181021_bepi_colombo_urszonda_merkur_esa_jaxaI

Szabályos, négyszögletes jéghegyre bukkantak az Antarktiszon. Repülőszőnyeghez hasonló, tökéletesen négyszögletes jéghegyre bukkant a NASA (hivatal) kutatócsoportja. A felfedezés a még sokat látott szakembereket is meglepte.  Túlzás nélkül is meghökkentő felfedezésről szóló dokumentációt tettek közzé: egy olyan jéghegyre bukkantak, amely nem csak hogy teljesen lapos, többszöri ránézésre is olyan érzése támad az embernek, mintha emberi kezek faragták volna ki.
https://hvg.hu/tudomany/20181024_nasa_operation_icebridge_tablas_jeghegy_jegtabla_antarktisz_larsen_c_selfjeg

Meghökkentő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok. A kutatók éveken át vizsgálták a földköpenyt és a földkérget a Ross selfjég alatt, ám az eredetileg elgondolt eredmények helyett valami egész mást tapasztaltak. Nem ritka, hogy az Antarktisz jegét vizsgálva valamilyen érdekes hangot sikerül rögzíteni. A Déli-sarkvidéken hallhatták már a tudósok az olvadás miatt a mélyből feltörő, több ezer éve ott nyugvó buborékok hangját, vagy épp a leszakadó jégtáblák miatti recsegést-ropogást. Ezúttal egy nagyon különös hangot sikerült rögzíteniük az ultraérzékeny szeizmikus szenzoroknak köszönhetően, amelyeket még 2014-ben telepítették hogy tanulmányozzák a Földkérget és a Földköpenyt. https://hvg.hu/tudomany/20181018_antarktiszi_jeg_ross_selfjeg_hangja_video

Sárgarépa felhasználásával hoztak létre környezetbarát betont az angliai Lancasteri Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.  „Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét” - mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi, aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a zöldségnövény bizonyos részecskéit betonnal.
http://www.origo.hu/tudomany/20181023-a-sargarepa-segithet-visszaszoritani-az-epitoipar-szendioxidkibocsatasat.html?utm_source=fb&utm_medium=origotudomany&utm_campaign=tudomany

Elkészítik a Titanic pontos mását, amely vízre is száll. Ha minden a terv szerint alakul, 2022-ben vízre szállhat a legendás óceánjáró utódja, a Titanic 2, amely pontosan ugyanúgy néz majd ki, mint az akkor már 110 éve elsüllyedt monstrum. Az új Titanic megálmodója szerint sokkal biztonságosabb lesz.
https://hvg.hu/tudomany/20181024_titanic_2_jeghegy_elsullyedt_clive_palmer_luxushajo

A zsiráf foltjai határozzák meg a túlélési esélyeit. Az újszülött zsiráfok szép, foltos mintázata már azt is előrevetíti, hogy a borjú képes lesz-e túlélni a rá váró megpróbáltatásokat vagy sem. Egy új tanulmány szerint az afrikai szavanna legmagasabb és egyik legkecsesebb állatfaja, foltjait az anyjától örökli. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói bizonyosságot találtak arra, hogy a zsiráfok foltos mintázata szinte pontosan másolja az anyjáét.
http://www.origo.hu/tudomany/20181024-az-anyjatol-orokli-a-zsiraf-a-foltjait.html?utm_source=fb&utm_medium=origo&utm_campaign=tudomany

Szenzációs kincsekre leltek szentendrei régészek Érdnél. Színarany pénzérmék, különleges fegyverek kerültek elő a leapadt Dunából, erről tartott sajtótájékoztatót a napokban Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Kovács Katalin régészeti osztályvezető és Nagy Balázs régész-numizmatikus. Mint kiderült egy fémkeresős hobbirégész talált egy kolompot Sárkányölő Szent György alakjával, és szólt a múzeumnak, hogy talán itt van más is, azóta percenként kerülnek elő új tárgyak.  https://index.hu/belfold/2018/10/24/alacsony_duna_erd_kincsek/
 

Adás hallgatása