Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Andrzej Wajda Katyn /Katyň/ lengyel történelmi filmdráma - dr.Téglás Péter ajánlója

Műsorvezető: 2018. szeptember 25. kedd, 12:51 Meghallgatva: 599 alkalommal

Allen Paul Katyń A sztálini vérengzés és a lengyel feltámadás ígérete (dokumentum feldolgozás - magyarul 2009-ben megjelent könyv) A 81 éves Andrzej Wajda rendező Katyn című alkotása egyike annak az öt filmnek, amit a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra jelöltek 2008-ban. Wajda filmje a második világháború alatt történt katyni mészárlás történetét meséli el, amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt - köztük Wajda édesapját - ölték meg egy erdőben.
Allen Paul angol író Katyn című dokumentum regényében, mesterien szövi egybe Lengyelország második világháború alatti makrotörténelmét a huszadik század megpróbáltatásai által elsodort családok sorsának mikrotörténelmével. A sztálini vérengzés és a lengyel feltámadás ígérete hézagpótló ismereteket kínál mindazoknak, akik nem akarják elfeledni, a kegyetlenségekben bővelkedő XX. század, egyik kirívóan kegyetlen és értelmetlen epizódját. A film forgatásakor és a könyv megírásakor a szerzők nem sejthették, hogy a katyni tragédiának még koránt sincs vége. 2010. április 10-én, a lengyel kormány egy utasszállító repülőgéppel OroszországbaAndrzej Wajda Katyn /Katyň/ lengyel történelmi filmdráma utazott, azzal a szándékkal, hogy részt vegyenek a katyni vérengzés 70. évfordulójának rendezvényén. A szmolenszki katonai repülőtér leszállópályája közelében, egy szerencsétlen manőver miatt a gép a földhöz csapódott. Katyntól néhány kilométerre tehát, a lengyel politikai elit jelentős csoportja (96 ember) ismét elpusztult.

Adás hallgatása