Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mozart - a bécsi évek - Volkmar Braunbehrens - (könyv) - Amadeus (film) - dr.Téglás Péter könyv és filmajánlója

Műsorvezető: 2018. február 06. kedd, 08:39 Meghallgatva: 649 alkalommal

Volkmar Braunbehrens monográfiája, mely Mozart életének bécsi éveit veszi nagyító alá, még a könyvtárnyi terjedelmű Mozart-irodalomban is kiemelkedő és sokat idézett alkotásnak számít. A Braunbehrens által mozgatott, bámulatos mennyiségű dokumentumanyag nem akadálya, inkább serkentője a könyv dokumentarista pontosságában is érdekfeszítő olvasmányosságának. Alapvető munka a Mozart-életmű és a korszak kultúrhistóriája iránt érdeklődő olvasónak, a szakembernek pedig kötelező olvasmány. A könyv betekintést nyújt a korabeli Bécs hétköznapi életébe, informál Mozart lakóhelyeiről, utazásairól, viselkedéséről és munkamódszeréről, és mindeközben – szigorúan a dokumentumok tanúsága alapján – képes megdönteni számos, a Mozart-irodalomban megkövesedett tévhitet. Magyarországon az Osiris kiadó gondozásában 2006. évben jelent meg.
Amadeus: Port.hu: "Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle. Az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette... Mozart halálos ágyánál Salierinek lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van. Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt. A film összesen hat Oscar díjjat kapott. A rendező: Milos Forman, főszereplő: Tom Hulce, bemutató: 1984. szeptember 6. napja.

Adás hallgatása