Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Könyvajánló dr. Téglás Péter kiskunhalasi vezető ügyésszel: Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Műsorvezető: 2017. július 07. péntek, 14:33 Meghallgatva: 728 alkalommal

A kanadai származású írónő disztópiáját (negatív utópia, ellenjóslat) 1986 évben írta, amely mára klasszikussá vált kultuszregény. A regény alapján az ezredforduló táján filmet, majd napjainkban 10 részes filmsorozatot forgattak. A könyv, és különösen a filmváltozat nagy sikert aratott.
 A történet a jövőben játszódik, lényege, hogy az USA alkotóelemeire esik szét, és az Egyesült Államok helyén, egy vallási fundamentalista állam, Gileád alakul. A tekintélyen, az erőszakon és álszentségen alapuló rezsim a nőket másodrendű állampolgárokként kezeli. Különösen a szolgálók kasztjába tartozókkal bánnak mostohán, az ő igazi szerepük abban merül ki, hogy utódokat hoznak világra az őket rabul tartó, uralkodó családok számára. A Parancsnoknak nevezett főnökök, megalázó szertartás keretében ejtik teherbe e szerencsétlen asszonyokat, majd a szülés után a csecsemőket elveszik tőlük. A filmsorozat (amely jelenleg a HBO-GO online filmcsatornán, e címmel látható) páratlanul érdekesen, remek színészekkel mutatja be a terror, a reménytelenség, és a rejtett ellenállás megnyilvánulásait.

Adás hallgatása